Política 11/10/2017

El TSJC avisa que cap declaració "explícita o implícita" d'independència tindrà efectes jurídics

La sala de govern del tribunal remarca que només la Constitució pot ser font aplicativa de dret

Gerard Pruna
2 min
El President del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el Fiscal superior, José Maria Romero de Tejada

BarcelonaNou pronunciament de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, deixés ahir en suspens la declaració d'independència i fes una última oferta al diàleg, els magistrats han volgut fer un comunicat en el qual avisen que ni la llei de transitorietat jurídica –suspesa pel Tribunal Constitucional– "ni cap declaració formal o aformal, implícita o explícita d'independència despleguen efecte jurídic algun".

El tribunal surt així al pas dels fets ocorreguts ahir al Parlament i de la declaració simbòlica que en acabar el ple van signar tots els diputats de Junts pel Sí i la CUP. Una document que, per ara, l'independentisme guarda al calaix en espera que la petició de Puigdemont d'una mediació internacional doni resultats.

En el seu comunicat, la sala de govern del TSJC referma el "compromís de fidelitat" de la institució judicial amb el sistema constitucional i la seva defensa. Aquesta és, diu el comunicat, "l'única forma possible" dels magistrats de comprometre's "en la defensa activa dels valors, dels drets i de les llibertats de tots".

Per això, el TSJC referma que "només la norma vigent, d'acord amb la Constitució, i allò disposat pel Tribunal Constitucional, pot ser font aplicativa del dret i pressupost de totes i cadascuna de les decisions judicials". Un fet que, apunten, comporta que no es desprengui cap efecte jurídic ni de la llei de transitorietat ni de qualsevol declaració d'independència "implícita o explícita".

El comunicat es tanca amb una crida a la "necessària obediència a la llei que neix i es fonamenta en el sistema constitucional, en els seus valors i en els drets i llibertats que garanteix". "És el que ens permet a tots i totes reconèixer-nos com membres iguals d'una comunitat política plural, compromesa amb la pau i el progrés".

stats