Política 11/01/2017

EL TSJC denega que Rajoy i Català declarin al judici del 9-N com a testimonis

El tribunal rebutja la petició de la defensa de Mas, Ortega i Rigau, però sí que citarà a declarar com a testimoni Francesc Homs, també processat per desobediència al Suprem

Montse Riart / Agències
2 min
Rajoy: “No autoritzarem cap referèndum”

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat aquest dimecres la petició que declarin el president espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, pel judici del 9-N que començarà el 6 de febrer. Ho havia demanat la defensa de l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

En un escrit, el tribunal considera que les declaracions de Rajoy i Català són "impertinents". Argumenta que ni el president del govern espanyol ni el ministre de Justícia han tingut res a veure amb aquest cas, per molt que fessin declaracions sobre la consulta. Les defenses havien demanat que tots dos declaressin per les seves manifestacions "minimitzant" la votació.

En canvi, el TSJC sí que ha acceptat la resta de testimonis proposats per les defenses de Mas, Ortega i Rigau, entre ells la declaració de Francesc Homs com a testimoni en el judici, tot i estar processat per la mateixa causa davant del Tribunal Suprem. En l'escrit s'adverteix a defenses i acusacions que hauran de ser curosos per no vulnerar els seus drets durant l'interrogatori.

Però Homs no serà l'únic que declararà. El tribunal ha avalat també la petició de les defenses que declarin la llavors presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer; l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias; l'expresident del Parlament Joan Rigol; el president de l'ACM, Miquel Buch, i els catedràtics de Dret Constitucional Enoch Albertí i Joan Vintró.

Mas, Ortega i Rigau s'enfronten a una petició de 10 anys d'inhabilitació per part de la Fiscalia que els acusa de desobeir intencionadament el Tribunal Constitucional per haver permès la consulta i continuar organitzant-la tot i estar suspesa. Se'ls acusa de prevaricació i desobediència però cap dels tres serà acusat de malversació de fons públics, tal com demanava la Fiscalia, amb la qual cosa queda descartada la presó.

stats