Política 10/10/2019

El TC suspèn les resolucions de l'autodeterminació, la independència i la reprovació de Felip VI

Els jutges afirmen que contravenen sentències anteriors i adverteixen la mesa del Parlament

Ot Serra
2 min
L'hemicicle del Parlament durant el Debat de Política General

MadridEl Tribunal Constitucional ha suspès tres resolucions del Parlament i ha advertit la mesa que no pot donar recorregut a iniciatives que contravinguin aquesta decisió. El tribunal ha tombat la resolució sobre el dret d'autodeterminació, l'objectiu de la independència i la reprovació del rei Felip VI, que la cambra catalana va aprovar el 25 de juliol d'aquest any en un ple sobre la Catalunya real. El govern espanyol va decidir divendres passat en el consell de ministres presentar incidents d'execució de sentència d'aquestes resolucions i és probable que pròximament també impugni al TC les que es van aprovar al debat de política general de fa dues setmanes, vinculades a la voluntat que la Guàrdia Civil abandoni Catalunya, a donar una resposta unitària a la sentència a favor de l'amnistia i a la desobediència.

De moment, el TC ha deixat en suspens les del mes de juliol perquè vulneren sentències anteriors del tribunal. En el cas de la reprovació de Felip VI, es refereix a una sentència del 17 de juliol en què ja es va declarar inconstitucionals i nuls alguns apartats d'una resolució de l'11 d'octubre del 2018, al ple de la convivència. Concretament, aquella iniciativa resolia que el Parlament "rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l'1 d’octubre del 2017", així com "referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

La de l'objectiu de la independència és contrària, sosté el TC, a una sentència de 13 de desembre del 2018 que va anul·lar alguns punts d'una moció del 5 de juliol del 2018 proposada per la CUP, envoltada de polèmica perquè els lletrats havien avisat a la mesa de la inconstitucionalitat de la iniciativa. Sobre la de l'autodeterminació, el TC també resol que contravé la sentència del 2 de desembre del 2015 que va anul·lar la declaració de ruptura del 9-N del 2015.

En les providències dictades pel TC s'acorda la notificació personal al president del Parlament, Roger Torrent; a la resta de membres de la mesa, i al secretari general, Xavier Muro. També se'ls adverteix de la seva "obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, i apercebre de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals podrien incórrer".

JxCat contra el TC: "La democràcia està malalta"

El portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, ha lamentat la decisió del TC i ho ha considerat una evidència de que la democràcia espanyola "està malalta". Ha acusat als magistrats d'actuar com un "gran germà" que "corregeix" el que no li agrada i ha criticat que tinguin el poder de dir als parlamentaris que el que has fet "no ho podies fer o no tocava". Ha demanat que per solucionar la situació de Catalunya "tothom cregui en la política i no en la judicialització de la política".

Declaracions del portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol.
stats