Política 19/10/2018

La Moncloa recorre la reprovació del rei perquè “no és la funció” del Parlament

Demana amb urgència al Consell d'Estat que elabori el dictamen abans del 25 d'octubre

Mariona Ferrer I Fornells / Dani Sánchez Ugart
2 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, i la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridEl govern de Pedro Sánchez ha fet efectiva aquest divendres la seva amenaça. El consell de ministres ha engegat el procés per portar al Tribunal Constitucional (TC) la resolució del Parlament de Catalunya en contra del paper de Felip VI en relació amb el Procés i per a l'abolició de la monarquia. Demana així al Consell d'Estat, amb caràcter d'urgència, que elabori l'informe preceptiu necessari per presentar el recurs al tribunal de garanties amb caràcter d'urgència abans del 25 d'octubre.

La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha explicat en roda de premsa que la resolució és "políticament inacceptable" perquè "queda fora de les funcions atribuïdes a un Parlament autonòmic". El Consell d'Estat haurà d'elaborar l'informe, que és preceptiu però no vinculant, per demanar al TC la impugnació d'alguns apartats de la resolució, els que "afecten el rei". "El consell de ministres rebutja absolutament el fet que la figura del rei sigui qüestionada en debats polítics", ha afegit Celaá.

El fons del raonament és que els parlaments autonòmics no tenen atribucions per reprovar el cap de l’Estat, tot i que Celaá no ha detallat, quan li han preguntat per aquesta qüestió, en quins punts consideren que això contravé la carta magna espanyola. “No es qüestiona que es critiqui el cap d'estat, sinó el qüestionament de la figura del rei”, ha dit Celaá. El Consell d’Estat pot rebutjar el recurs, però Celaá ha dit que confien que el dictamen sigui emès, i ha evitat dir què passarà si l’organisme aconsella no acudir als tribunals.

Reunió entre Iglesias i Junqueras

La ministra no ha volgut emetre l’opinió de l’executiu sobre la reunió entre Pablo Iglesias i Oriol Junqueras, tot i que ha dit que “si ha signat el projecte” deu entendre que és bo i, per tant, “el defensarà”. Però “el govern només es fa responsable de la negociació de pressupostos que fa el govern”, ha comunicat, en un nou intent d’agafar distància amb la trobada.

Sáenz de Santamaría serà una consellera d'estat "lleial" i "tremendament qualificada"

El consell de ministres també ha aprovat aquest divendres la renovació dels membres del Consell d'Estat. La gran novetat és que hi entra l'exvicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que havia deixat fins ara la política després de perdre en les primàries del PP davant de Pablo Casado. Celaá ha defensat que les persones escollides, entre elles Sáenz de Santamaría, estan "tremendament qualificades en la formació jurídica i política". "Ens sembla que, efectivament, els nomenats aportaran coneixement i lleialtat al Consell d'Estat, els informes del quals són preceptius, si bé no vinculants sobre moltes actuacions del consell de ministres", ha afegit.

stats