Política 07/06/2013

Els conservadors Pedro González Tevijano i Enrique López, nous membres del Tribunal Constitucional triats per la Moncloa

El progressista Juan Antonio Xiol i el conservador Martínez-Varestres, nomenats pel CGPJ contemplen la renovació del Tribunal Constitucional

M. Eugènia Quetglas
2 min
El president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, en una conferència. Al mes de juny serà rellevat al capdavant de l'organisme judicial.

MadridEl consell de ministres ha triat al rector de la Universitat Carlos III, Pedro González Trevijano, i al magistrat de la Sala del Penal, Enrique López, nous membres del Tribunal Constitucional (TC) en substitució de Manuel Aragón i Pablo Pérez Tremps, que han esgotat el mandat.

Hores abans, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha elegit els seus dos candidats per renovar el Tribunal Constitucional. Són el president de la Sala Civil del Tribunal Suprem, Juan Antonio Xiol, i el magistrat emèrit del Tribunal Suprem, Santiago Martínez-Vares. Substitueixen al president de l'alt tribunal, Pascual Sala, i al magistrat Ramón Rodríguez Arribas.

Xiol era el candidat del bloc progressista i no està molt ben vist per una part dels conservadors perquè té una bona sintonia amb el nacionalisme català. Martínez-Vares era el clar candidat dels membres conservadors del CGPJ. Un i altre han aconseguit 18 vots per entrar en el Constitucional.

Amb aquests nomenaments d'avui el TC passarà d'una majoria de set progressistes (inclòs el seu actual president) contra cinc conservadors, a una de set conservadors contra cinc progressistes.

El nou tribunal tindrà sobre la taula recursos com els del govern espanyol contra la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, l'euro per recepta, l'impost als dipòsits bancaris de Catalunya i les retallades en sanitat i educació, però també el recurs del PP contra la Llei del matrimoni homosexual que es va aprovar sota el mandat de Zapatero, i els recursos de l'oposició i dels sindicats contra la reforma laboral, l'amnistia fiscal, les taxes judicials, la suspensió de la paga extra als funcionaris, i la LOMCE.

Un català progressista

Xiol Ríos és un dels juristes més prestigiosos de l'Estat i va començar la seva carrera judicial el 1972 i la va alternar amb càrrecs a l'administració. Va ser conseller del Poder Judicial i director general de Relacions amb l'Administració de Justícia sota el mandat de Felipe González. Durant anys va cultivar un perfil tècnic que el va fer estar al costat de magistrats i polítics com Fernando Ledesma o el fins ara president del TC, Pascual Sala.

El 2005 va ser nomenat president de la Sala Civil del Tribunal Suprem i va ser el redactor dels vots dissidents del sector progressista a les il·legalitzacions de Sortu i Bildu. Va substituir de manera temporal Carlos Dívar quan aquest va ser apartat de la presidència del Suprem per l'escàndol dels viatges pagats amb fons públics.

Un magistrat conservador contrari a la immersió

Santiago Martínez-Vares (Santander, 1942) ha estat fins ara magistrat emèrit de la Sala del Contenciós-Administratiu del Suprem i va ingressar a la carrera judicial el 1969. Va treballar a Andalusia durant 14 anys i ha estat president de l'Associació Professional de la Magistratura. Ha estat ponent d'una de les sentències del Suprem contra la immersió lingüística, un text que instava la Generalitat a fer del castellà llengua vehicular a l'ensenyament a Catalunya.

stats