Política 06/06/2019

El TC retira les crítiques entre jutges per la negativa a donar empara a Jordi Sànchez

Tres magistrats havien acusat els seus companys de vulnerar jurisprudència i ara es retracten

Ot Serra
1 min
Jordi Sànchez en sortir de declarar de l'Audiència Nacional, a Madrid, el 16 d'octubre del 2017

MadridManiobres al Tribunal Constitucional per tapar el dard que tres jutges van llançar als companys que van negar l'empara a Jordi Sànchez. El 22 de maig el TC va decidir no admetre a tràmit un recurs del líder de JxCat al Congrés perquè Soto del Real l'havia castigat per l'emissió, el 16 de desembre de 2017, d'un àudio gravat a la presó, dos dies després que Pablo Llarena li denegués participar en la campanya de les eleccions catalanes del 21-D. La qüestió, però, és que aquell missatge s'havia enregistrat el 3 de desembre, per tant, onze dies abans que arribés la prohibició judicial.

En la resolució del TC, els magistrats Juan Antonio Xiol, Fernando Valdés i Maria Luisa Balaguer van emetre un vot particular en el qual s'oposaven a rebutjar el recurs per extemporani i, a més, incloïen un punt en què acusaven els altres magistrats d'haver pres una decisió "en contra de la jurisprudència". Que els jutges afirmessin que Sànchez havia desobeït una resolució judicial abans que es produís és un "perfecte exemple" d'interpretació d'uns fets amb un "raonament aliè completament [...] a pautes i models d'argumentació acceptats per la mateixa comunitat jurídica", a ulls dels magistrats discordants amb l'opinió majoritària.

Ara, però, en una resolució adoptada aquest dimarts i comunicada aquest dijous, els tres magistrats corregeixen el seu vot particular i eliminen aquest apartat. "Forma part d'un projecte inicial que no responia a la voluntat dels redactors del vot, ni a allò que va ser objecte de deliberació en el ple i que va ser erròniament firmat", sostenen.

Resolució del TC
Rectificacióvot particular
stats