CRISI DE L'EURO
Política 12/06/2013

El TC alemany posa en dubte el pla de compra de deute del BCE

Berlín defensa que el banc és independent de les lleis estatals

Xavier Alegret
2 min

Barcelona.L'estabilitat de l'euro torna a penjar d'un fil. Aquesta vegada no és Grècia ni Espanya qui tensa aquest fil, sinó Alemanya. El Tribunal Constitucional alemany ha començat a examinar si el pla de compra de deute del Banc Central Europeu (BCE) vulnera la Constitució alemanya, arran duna denúncia de l'associació Més Democràcia!, que va aportar 37.000 signatures per aconseguir-ho. Ahir van començar les compareixences i s'acaben avui, però no hi ha data per a la resolució. Segons algunes fonts no és previsible que sigui abans de les eleccions legislatives del setembre.

Ahir van comparèixer davant del TC alemany Wolfgang Schäuble, ministre de Finances; Jörg Asmussen, membre alemany del BCE, i Jens Weidmann, president del Bundesbank. Tots tres van coincidir a subratllar que el pla de compra de deute públic del BCE ha estat efectiu. "El meu objectiu és demostrar que les nostres mesures van ser necessàries, són efectives i compleixen el mandat del BCE", va dir Asmussen. No obstant, aquest argument no va ser ben rebut pel president del Constitucional alemany, Andreas Vosskuhle, que va advertir que "no té cap importància en la valoració de la constitucionalitat de les normes legals i les mesures que estan sent examinades si han tingut èxit".

La defensa que Wolfgang Schäuble va fer del pla del BCE es va basar a subratllar la independència de l'organisme que presideix Mario Draghi respecte als països de l'euro, per la qual cosa les seves decisions s'escapen de les diverses jurisdiccions. El ministre de Finances va afegir que el govern no veu "signes que les mesures adoptades pel BCE hagin violat el seu mandat". La mateixa Angela Merkel es va mostrar confiada que el TC validarà el pla de compra de deute.

El que s'hi ha mostrat crític és el Bundesbank, i ahir el seu president en va tornar a donar mostres. Weidmann veu en el pla del BCE el perill que "els esforços de consolidació i de reformes es puguin desaccelerar", ja que facilita l'accés al finançament, i "es pugui veure afectada la credibilitat de la política monetària com a garant de l'estabilitat de preus".

Mercats "nerviosos"

La creació del pla del BCE, juntament amb la predisposició de Draghi a donar tota la liquiditat necessària als països que ho necessitessin, va calmar els mercats l'estiu passat, quan Espanya estava al mig de la tempesta, amb la prima de risc en màxims històrics, per sobre dels 600 punts. Els mercats no creuen que ara Alemanya es compliqui la vida, però la importància del pla de compra de bons va fer que ahir miressin amb nervis cap a Karlsruhe, on té la seu el TC alemany.

Les borses europees van patir descensos de més d'un punt a totes les places, excepte a Londres, però van ser més intensos a Espanya (1,7%) i Itàlia (1,6%), precisament els estats més beneficiats per les mesures del BCE. La prima de risc espanyola va pujar fins als 306 punts bàsics, el nivell més alt des de l'abril. Daniel Pingarrón, analista d'IG Markets, va explicar que "el deute perifèric s'ha posat més nerviós davant la possibilitat que el Constitucional alemany posi problemes" al pla del BCE. Lluís Benguerel, responsable de renda variable d'Interbrokers, va explicar que el descens de la borsa es deu a "una correcció". Va admetre que els mercats "estan pendents" d'Alemanya, però que no creuen que el Constitucional els clavi un ensurt.

stats