Política 17/01/2020

Susana Mora demana més autonomia per a Menorca en el ple extraordinari de Sant Antoni

Acabar la carretera general, impulsar un nou model energètic i agilitzar la Llei Reserva de la Biosfera són les prioritats

Ivan Martin
2 min
El saló de plens del Consell s'ha omplert per sentir el discurs de la presidenta de Menorca per Sant Antoni.

MaóLa presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora ha reivindicat aquest divendres en el ple extraordinari que ha celebrat la institució amb motiu de la Diada, una “major autonomia” per a fer front els reptes de futur. Mora s’ha mostrat convençuda de la idoneïtat de la futura Llei de Consells. “Aviat arribarà el marc legal necessari per a transformar tota la potència de l’Estatut en actes de govern al servei de la prosperitat i el benestar”, ha destacat.

La presidenta ha qualificat la festa de Sant Antoni, patró de Menorca, d’”oportunitat” en temps d’incertesa econòmica i de convulsió social. “Sabem qui som i d’on venim. Els vaixells del Rei Alfons el Lliberal ens van portar la llengua catalana amb la qual ens entenem, així com la cultura que representa la nostra identitat”, ha remarcat. D’altra banda, Mora ha assegurat que la reforma de la carretera general és una de les qüestions que la institució té el deure d’afrontar amb agilitat. “No valen les excuses. Necessitem una carretera segura, moderna i eficient, respectuosa amb el medi ambient i el paisatge, en harmonia amb la història i la naturalesa. Al mateix temps, volem avançar cap a un model de mobilitat sostenible”, ha assenyalat.

També ha indicat la rellevància de potenciar un model energètic sostenible, superar les dificultats econòmiques causades pels problemes de connectivitat aèria, lluitar per la igualtat d’oportunitats en el camp laboral entre homes i dones, i combatre la violència de gènere. En el context balear, la presidenta ha citat el REIB com a eina de “compensació per la insularitat”.

Finalment, Susana Mora ha recordat la condició de Reserva de la Biosfera i ha demanat unitat d’acció en el procés d’elaboració d’una llei d’àmbit autonòmic que arribi acompanyada d’una dotació econòmica d’acord amb la seva importància. “No és un títol banal ni pot ser cap excusa, ni una eina de propaganda. És una oportunitat de prosperitat des de la singularitat”, ha recalcat. El ple extraordinari del Consell de Menorca ha commemorat els tres-cents anys del naixement del pintor d’origen italià, però establert a l’illa, Giuseppe Chiesa Baratti.

stats