Política 08/01/2019

Catalina Cladera formalitzarà demà la seva candidatura per liderar el PSIB al Consell

Els socialistes comencen aquest dimarts el procés de primàries per acabar d'elegir candidats al Consell de Mallorca i als municipis de més de 20.000 habitants

Jaume Ribas
2 min
La consellera Catalina Cladera a la sala de plens del Parlament

PalmaEl PSIB ha començat formalment aquest dimarts el procés de primàries per a les candidatures dels consells insulars i dels municipis de més de 20.000 habitants, segons ha comunicat la formació política mitjançant un comunicat. A partir d'aquest dimecres i fins divendres, els aspirants poden presentar les seves candidatures per liderar les llistes socialistes. Tal com ha pogut confirmar l'ARA Balears, la consellera d'Hisenda Catalina Cladera presentarà demà la seva precandidatura al Consell de Mallorca. Previsiblement no hi haurà més candidats, de manera que el més probable és que es converteixi automàticament en cap de cartell sense necessitat que la votin.

A Ciutat, l'altre punt calent d'aquest procés, l'exbatle José Hila també presentarà la seva candidatura. La direcció socialista no espera contrincant, així que també és probable que no hi hagi disputa en primàries a Palma. Si no hi ha sorpreses, i tal com va aprovar al calendari de primàries la Comissió Executiva, a partir d'aquest dimarts 8 de gener i fins divendres dia 11 a les 12 h es poden presentar les precandidatures per a la resta dels municipis grans de les Illes Balears.

Segons les normes dels socialistes, en el cas d'aquells que s'hi presentin i siguin presidents de consells insulars, si més d’un 40% de la militància no sol·licita primàries, seran proclamats candidats automàticament. Els precandidats que siguin batles o batlesses seran proclamats en cas que el 50% de la militància no sol·liciti les primàries. Així doncs, tant la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el president del Consell d'Eivissa, Vicent Torres, com els batles socialistes de municipis com Calvià o Inca passaran a ser automàticament candidats una altra vegada.

En canvi, en els municipis de més de 20.000 habitants i les illes en què no hi hagi batlia o presidència socialista, les precandidatures hauran de recollir avals entre la militància de l’11 al 23 de gener. Tot i així, si només es presenta una precandidatura i el recompte d’avals és vàlid, es proclamarà oficialment la candidatura entre el 24 i el 25 de gener. En el cas que hi hagués més d’una precandidatura, es duria a terme una campanya informativa entre el 26 de gener i l’1 de febrer i es votaria el 2 de febrer.

El calendari aprovat per l’organització també preveu una segona ronda de votacions per al 9 de febrer en cas que s’hagin presentat més de dues precandidatures per a alguna de les institucions. Els socialistes continuen, d'aquesta manera, el procés de primàries iniciat el passat octubre, en el qual va ser proclamada Francina Armengol candidata del PSIB per revalidar la presidència del Govern de les Illes Balears.

stats