Surt a exposició pública el pla de gestió de l'illa de l'Aire que la convertirà en una ZEC

El document permetrà compatibilitzar l'ús turístic i recreatiu amb la conservació

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha tret aquest dijous a exposició pública el pla de gestió de l'illa de l'Aire de Sant Lluís, a Menorca. Aquest és el pas previ a l'aprovació definitiva d'un document que permetrà que tot el seu conjunt, terrestre i marí, passi a declarar-se Zona d'Especial Conservació (ZEC) i garanteixi la conservació dels hàbitats i espècies que es concentren en el seu entorn. Els espais inclosos en el pla ocupen una superfície total de 1.384,41 hectàrees i es regularan els usos i les activitats, així com s'establiran les principals accions de gestió per executar durant els pròxims anys. 

El pla de gestió compatibilitzarà l'ús turístic i recreatiu de l'espai amb la seva conservació, però amb limitacions d'accés a determinades àrees amb hàbitats i espècies "fràgils, singulars i sensibles". Entre les actuacions previstes es col·locarà un camp de boies ecològiques a la zona de l'embarcador, es millorarà la cartografia d'hàbitats i espècies, s'instal·laran elements de senyalització i interpretació dels valors naturals, s'acordonarà el camí d'accés al far, s'eliminarà la fauna i flora invasora i es fomentaran les activitats d'educació ambiental. D'altra banda, es zonificaran els fondejos en tres àrees: prohibits, regulats (zona embarcador) i permesos (fons d'arena i roca lliures d'afectació a la biodiversitat). Pel que fa a la pesca, s'estableix un temps màxim de xarxes de tremall a 24 hores i es prohibeix la caça a tot l'illot.

L'illa de l'Aire de Punta Prima es caracteritza per acollir una àmplia varietat d'espècies d'aus migratòries com la gavina corsa ( Larus andouinii), la tortuga babaua ( Caretta caretta), el dofí mular ( Tursiops truncatus) o la sargantana negra de Menorca ( Podarcis lilfordi), única a tot el món. També destaquen les praderies de posidònia.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF