Política 23/05/2019

El Suprem avala la destitució de Puigdemont amb el 155 i l'acusa de "deixar d'actuar des de la lògica"

La sala tercera ja havia validat la dissolució del Parlament i del Diplocat

Europa Press
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

MadridLa sala tercera del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs que va presentar Carles Puigdemont contra la seva destitució per part del govern de Mariano Rajoy en virtut de l'article 155 de la Constitució. Els magistrats consideren en la sentència que en la seva funció com a president de la Generalitat Puigdemont "va deixar d'actuar des de la lògica i des de les exigències de les seves competències i de la seva posició constitucional, estatutària i legal, i va desnaturalitzar i va devaluar el seu estatus constitucional i estatutari".

Puigdemont va presentar aquest recurs el febrer del 2018, quatre mesos després de ser cessat i de marxar a Bèlgica, al·legant "inconstitucionalitat" dels acords que va adoptar el consell de ministres convocat després de la DUI i el 155 al Senat. El Suprem subratlla en l'escrit que el decret del govern de Rajoy és "conforme a la Constitució" i que "el dret a la permanència en el càrrec i exercir-lo només existeix i es respecta en la mesura que qui l'exerceix respecta, al seu torn, la seva identitat juridicoconstitucional". És a dir, només es respecta el dret a mantenir-se al càrrec si el que l'ostenta respecta l'ordenament jurídic.

Per tant, rebutgen que amb el cessament s'infringís l'article 23.2 de la Constitució, que estableix el dret a "accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics", tal com va al·legar Puigdemont en el seu recurs, ja que aquest precepte no impedeix la "aplicabilitat de l'article 155, després del que hi hagi de raonable en una aplicació proporcional i justificada de la potestat d'intervenció i coerció que s'atribueix a l'Estat".

La sala aprofita aquesta sentència per remarcar que no té "cap dubte de la constitucionalitat del judici de procedència d'instar el poder d'intervenció i coerció estatal previst a l'article 155 de la Constitució", ni tampoc de la de les mesures que fins ara li ha tocat analitzar en relació a aquest assumpte, com són la dissolució del Parlament o del Diplocat. Per tot això, la sentència de la sala desestima íntegrament el recurs de Puigdemont, qui, a més, és condemnat a pagar les costes del procediment, que els magistrats eleven a 3.000 euros.

stats