Política 21/03/2018

Urdangarin demana ser absolt perquè ja l'ha "condemnat part de la societat i alguns mitjans"

La fiscalia demana al Suprem que elevi 10 anys la pena de presó per ser el "motor" del delicte

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El tribunal del Suprem, integrat per cinc magistrats, que revisa les sentències del cas Nóos. EFE

MadridComença el compte enrere perquè Iñaki Urdangarin ingressi finalment a la presó. Des d'aquest dimecres que cinc magistrats del Tribunal Suprem revisen les sentències dels 17 condemnats per l'Audiència de Palma en el cas Nóos després d'escoltar totes les parts en una vista pública. La primera de parlar ha sigut la fiscalia, que ha demanat elevar la pena de presó de sis anys i tres mesos a deu anys de presó per al cunyat del rei per ser, juntament amb el seu soci, Diego Torres, "els motors del delicte" i "instigar" la corrupció.

En una intervenció molt tècnica, la fiscal del Suprem Ángeles Garrido ha defensat en la vista pública que se celebra al Suprem l'aplicació d'agreujants a les penes que inicialment van imposar-se a Urdangarin i Torres, així com també a l'expresident de les Balears Jaume Matas (PP) pels delictes de malversació de fons públics. Considera que es tracta d'un "delicte bilateral" en què és necessari el concurs de totes les parts.

Urdangarin ha seguit la vista des de Suïssa, on continua vivint amb al infanta Cristina en plena llibertat des que l'Audiència Provincial de Palma va dictar sentència el 17 de febrer del 2017. En recórrer al Suprem, es va suspendre l'ingrés a presó. Un cop el tribunal resolgui -és segur que no serà avui-, Urdangarin pot recórrer encara al Tribunal Constitucional i demanar que se suspengui el seu ingrés a presó, si és en ferm, fins que aquesta última instància admeti a tràmit el recurs. En ser una pena, amb tota probabilitat, de més de cinc anys de presó, la jurisprudència del TC l'obligarà a ingressar a presó, sempre que no obtingui un indult del govern espanyol.

Urdangarin demana l'absolució

L'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha defensat que l'absolguin i que no ingressi a la presó. Igual que ja va fer en el seu moment la infanta, el cunyat de Felip de Borbó nega haver dissenyat un pla per defraudar fons públics a través de l'entramat societari creat al voltant de Nóos. Per a la seva defensa, Urdangarin era un simple relacions públiques que plantejava projectes. "Amb tot el respecte per aquest tribunal, els demano, fixin-se quina temeritat, que absolguin el senyor Iñaki Urdangarin que ja ve condemnat per part de la societat i determinats mitjans de comunicació", ha dit Pascual Vives al final de la seva intervenció, molt més llarga que la de la resta de les defenses. A més, ha subratllat que la influència de la Casa Reial en els contractes d'Urdangarin hauria de ser "impune per atípica".

El tribunal està integrat pels magistrats Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Antonio del Moral, Juan Ramón Berdugo i Miguel Colmenero. Ara haurà de decidir en els pròxims dies quins són els anys de sentència que demana sobre Urdangarin i la resta de condemnats. L'acusació popular, Manos Limpias, ha insistit que, tot i l'absolució en ferm, la infanta Cristina va participar en el delicte fiscal del seu marit. Tot seguit, l'advocat de la infanta, Pau Molins, ha retret al sindicat el "dany mediàtic" que ha provocat. "Es va acreditar la seva innocència", ha insistit.

La infanta Cristina va ser condemnada a pagar 265.088,42 euros com a responsable a títol lucratiu en la causa. Ara, l'advocacia de l'Estat reclama que pagui 35.000 euros si s'augmenta també la pena de presó d'Urdangarin. El cunyat del rei va ser condemnat a sis anys i tres mesos de presó i a set anys i un mes d'inhabilitació, a més d'una multa de més de mig milió d'euros. En concret, li van caure dos anys i vuit mesos de presó per un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un de falsedat en document públic i de malversació, set mesos per frau a l'administració pública, un any per tràfic d'influències, dos anys per dos delictes contra la hisenda pública i per responsabilitat civil.

La pena, però, va ser inferior als 19 anys de presó que demanava per ell inicialment la fiscalia, ja que el tribunal de Palma el va absoldre dels delictes de blanqueig de capitals i estafa i diversos delictes de falsedat documental, tràfic d'influències, prevaricació, malversació i frau en relació amb activitats a les Balears, el País Valencià i Madrid, i va tenir en compte circumstàncies atenuants de reparació del dany.

stats