Política 15/09/2020

El Suprem obre una causa contra el jutge del TC que presumptament va maltractar la seva esposa

La sala designa Martínez Arrieta com a instructor, que investigarà el possible delicte de lesions

Ot Serra
2 min
El magistrat del Tribunal Constitucional Fernando Valdés Dal-Re

MadridLa sala penal del Tribunal Suprem ha acceptat obrir una causa contra el jutge del Tribunal Constitucional Fernando Valdés Dal-Re, detingut durant el mes d'agost per presumptament haver maltractat la seva esposa. En una interlocutòria feta pública aquest dimarts, després que El País avancés la notícia, la sala segona de l'alt tribunal acorda obrir una investigació, tal com sol·licitava la Fiscalia, per esclarir si el magistrat va cometre un delicte de lesions comprès en els articles 153.1 del Codi Penal, que preveu un càstig d'entre sis mesos i un any de presó. El jutge instructor de la causa serà Andrés Martínez Arrieta.

El 9 de setembre la Fiscalia ja va informar favorablement que el Suprem investigués el magistrat. "Tot i les manifestacions de l'investigat i la seva cònjuge, l'examen de les declaracions prestades per dos testimonis i les referències d'un dels agents que van actuar conformen una base indiciària suficient per descartar en aquest moment qualsevol decisió diferent de la incoació de diligències amb nomenament de magistrat instructor", sosté la sala, conformada en aquest cas pel president, Manuel Marchena, i els jutges Ana María Ferrer, Pablo Llarena, Antonio del Moral i Juan Ramón Berdugo.

Valdés va ser detingut la matinada de l'11 d'agost al seu domicili de Majadahonda (Madrid), arran d'una forta discussió que els veïns haurien sentit. El magistrat, que no s'hauria identificat com a tal en aquell moment, segons va informar Efe, va passar a disposició del jutjat de guàrdia, el número 7 d'aquesta localitat al nord-oest de Madrid. La titular va ordenar la seva llibertat provisional atesa la seva edat i la situació del coronavirus, però va remetre els fets al Tribunal Suprem perquè, en tant jutge del TC, és aforat davant el tribunal penal de més alta instància de l'Estat.

stats