Política 11/07/2019

El Suprem confirma la situació de "rebel·lia" de Puigdemont i la resta d'exiliats

Confirma també la suspensió en el càrrec dels processats

Dani Sánchez Ugart
2 min
El Tribunal Suprem multa amb 3.000 euros Puigdemont, Comín i Lliures per Europa

MadridLa sala segona del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dijous la situació de "rebel·lia" processal de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig i la resta de processats a l'exili, que va ser acordada per l'instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, el juliol de l'any passat. A la vegada, i en una interlocutòria diferent, la mateixa sala ha confirmat la suspensió de càrrec públic dels mateixos processats, alguns dels quals són diputats electes al Parlament Europeu.

Amb això, la sala ha desestimat els recursos interposats per Puigdemont, Ponsatí i Puig, als quals es van adherir Serret i Comín, contra la declaració de rebel·lia, en tant que argumentaven que s'havien sotmès a aquelles jurisdiccions europees en les quals se'ls va requerir, tot i que finalment el magistrat va optar per retirar les acusacions. Les defenses entenien també que no procedia la suspensió en el càrrec dels acusats, contra els quals no pesa cap ordre de detenció internacional. La sala, però, considera que es tracta d'una mesura cautelar que és proporcional a la gravetat dels fets.

Els acusats sostenien que estaven a disposició dels tribunals espanyols a través de les jurisdiccions europees, però la sala rebutja de ple l'al·legació i considera que "han abandonat el territori nacional d'ençà que van conèixer la possibilitat de ser sotmesos a un procés penal, amb l'evident finalitat de situar-se fora de l'abast directe de les autoritats judicials espanyoles". A més, reblen que tot i que les euroordres han sigut fallides, "res ha impedit la compareixença personal dels recurrents davant les autoritats espanyoles, si la seva intenció, com argumenten, és mantenir-se a la seva disposició. La veritat, per tant, és que s'han situat fora del seu abast, de manera que eviten l'actuació processal prevista per la llei".

De nou la sala lamenta "el fracàs dels mecanismes de cooperació judicial internacional, concretament en el marc de la Unió Europea", però al·leguen que això no suposa "el cessament de les requisitòries al territori nacional". A més, els magistrats també rebutgen plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, com sol·licitaven els recurrents. En el cas de l'accés d'Oriol Junqueras a l'escó del Parlamentari Europeu, el tribunal sí que va accedir a aquesta petició. En aquest sentit, el tribunal afirma que no els consta la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín, atès que encara no s'ha acreditat l'adquisició efectiva de la condició d'eurodiputat.

stats