Política 06/10/2017

Suïssa, disposada a acostar Madrid i Barcelona

El govern del país alpí confirma a la televisió pública que ja hi ha parlat i s’ofereix com a mediador

A. Solé / G. Pruna
3 min
La Comissió Independent per a la Mediació, el Diàleg i la Concliació, amb Puigdemont.

BarcelonaFa anys que Suïssa es mira el procés català amb interès, i el seu Parlament va ser un dels primers a crear un intergrup sobre Catalunya -després de Finlàndia i Estònia-. Ahir es va saber que el Departament Federal d’Afers Estrangers (FDFA) suís està disposat a construir una plataforma de diàleg entre el govern espanyol i les autoritats catalanes, segons va informar la radiotelevisió publica suïssa RTS aquest divendres. De fet, fa més d’un any que el Parlament de Suïssa va proposar al seu govern -acostumat a fer referèndums per prendre moltes decisions- que es proposés com a mediador, fent gala del seu històric caràcter de neutralitat en tots els conflictes. L’FDFA va recordar a la cadena suïssa que sempre té en consideració totes les sol·licituds de mediació. Fonts del govern d’aquest país alpí van detallar a la radiotelevisió pública que estan en contacte amb totes dues parts -el govern català i l’espanyol-, però s’han negat a fer qualsevol comentari sobre en quin punt es troben les negociacions per no comprometre el procés. El govern espanyol nega que l’oferta existeixi i l’executiu català guarda silenci.

Suïssa ha estat seguint amb atenció la situació de Catalunya des de fa molt de temps, però el primer pas el van fer amb la creació del grup d’interès sobre Catalunya el juliol del 2016. Actualment ja hi ha cinc grups d’aquests en Parlaments europeus -Suïssa, Estònia, Finlàndia, Irlanda i el Regne Unit- fruit de la tasca que ha fet el Diplocat (Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya), que, davant la impossiblitat de poder tractar directament amb els estats pel veto diplomàtic espanyol, va optar per mirar d’entrar als països a través dels seus Parlaments.

L’abril passat un grup de diputats membres d’aquest intergrup suís van visitar Catalunya, i en una entrevista a l’ACN els dos copresidents, el socialista Mathias Reynard i el cristianodemòcrata Yannick Buttet, avisaven que el rebuig del govern espanyol a dialogar “empeny” Catalunya cap al referèndum no pactat. “Vist des de Suïssa costa d’entendre que no es permeti a una població expressar-se”, lamentava Reynard, que recorda que al seu país voten “quatre vegades l’any per tota mena de temes”. “Quan hi ha un conflicte i un desacord, el més simple és debatre i votar”, reiterava.

I el 28 de setembre passat dotze diputats suïssos van fer encara un pas més i van enviar una carta al govern espanyol amb la petició que recuperés “el seny” i emprengués “el diàleg amb les autoritats elegides democràticament a Catalunya”. Els signants de la missiva van remarcar “que s’ha de respectar el dret del poble català a determinar el seu propi futur” i van afegir que “la demostració de força de l’actual govern espanyol” és contrària als valors suïssos, basats en “la cultura del diàleg, la democràcia i la cerca de consens”.

La Comissió demana aturar la DUI

L’oferiment de Suïssa és un més en la llarga llista de mediadors que aquesta setmana han aixecat el dit, tot i que és el primer país que ho fa. Una de les propostes més transversals que tenen la Generalitat i la Moncloa sobre la taula és la de la Comissió Independent per a la Mediació, el Diàleg i la Conciliació, liderada pel Col·legi d’Advocats de Barcelona (Icab), que ahir es va reunir a porta tancada amb el president Carles Puigdemont. De la reunió no va transcendir res públicament, però fonts de la Comissió expliquen a l’ARA que li van transmetre al president que s’aturin urgentment totes les decisions polítiques que facin augmentar la tensió, és a dir, la DUI. Malgrat totes les propostes que es coneixen, el president Mariano Rajoy i el govern espanyol en ple han rebutjat sense matisos posar en marxa una mediació amb el govern català, perquè es tracta d’un afer intern.

stats