CANDIDATURES
Política 21/09/2018

Sonia Vivas: “Els vincles amb el PP facilitaven les posicions internes dins la Policia Local”

La policia local Sonia Vivas, responsable de la Unitat de Delictes d’Odi i declarada activista, diu clarament que se sent identificada amb la política de Podem

Sabrina Vidal
4 min
Sonia Vivas: “Els vincles amb el PP facilitaven les posicions internes dins la Policia Local”

PalmaAquesta setmana ha anat al Parlament per escoltar in situ la intervenció del portaveu del grup Podem Balears, Alberto Jarabo, en el debat de política general. La policia local Sonia Vivas, responsable de la Unitat de Delictes d’Odi i declarada activista, diu clarament que se sent identificada amb la política de Podem. El seu nom sona per acompanyar el de Jarabo en cas que es presentàs a les llistes de l’Ajuntament de Palma. A principi d’octubre s’obren les preinscripcions del procés de primàries.

Sereu la número 2 a les llistes de Podem per Palma?

Hi ha una cançó que diu “són rumors” [riu]. Tenc un relació excel·lent amb Alberto Jarabo, li tenc molt d’afecte. Si ell prengués la decisió d’encapçalar alguna llista tindria el meu suport, la seva candidatura seria una gran notícia per als ciutadans de Palma.

En qualsevol cas, el partit amb el qual us identificau és Podem.

Sí. No vull ofendre ningú, però Podem, per a mi, és el partit que ha trencat el bipartidisme. Quan tothom odia un partit normalment és per alguna cosa.

Quin era l’ambient que es respirava dins la Policia Local de Palma durant la legislatura de Mateu Isern (PP)?

Teníem clar que molts companys no només eren propers al Partit Popular sinó que hi havia vincles que els facilitaven posicions internes. Cal recordar que la causa contra la Policia comença amb uns correus electrònics que presumptament enviaren responsables polítics del PP als qui volien que entrassin a formar part de la cúpula policial.

Assenyalau que hi ha vincles entre el PP i la corrupció policial.

Em faig ressò del que deia la jutgessa d’instrucció Carmen González. A més, vaig investigar amb un Facebook anònim companys relacionats i vaig constatar-ne la simpatia amb l’ultradreta. Són tan opressors que no toleren el discurs contrari. Et col·loquen en una diana.

Hi havia policies bons i dolents?

Sabies perfectament qui ascendiria i qui no arribaria mai a res.

Vàreu ser víctima d’assetjament per part de companys. Creis que pot estar relacionat amb la protecció de què gaudien certs policies?

Dels tres companys que vaig denunciar, un era comissari imputat per altres causes greus i investigat per les oposicions d’oficial amb un clar vincle amb el Partit Popular. Els altres dos són fills, cunyats o família d’altres policies locals. De fet, Rafel Puigròs té un altre germà imputat per un cas de corrupció. És clar que hi està relacionat.

Què li falta a la Policia de Palma?

Valentia. Assenyalar qui ho fa malament sense por i aïllar-lo.

Ara estau de baixa, però sabeu si ha millorat l’ambient dins el cos policial des de llavors?

No. Pel que em conten molts d’amics, la situació és de màxima hostilitat. Molts dels investigats generen corrents d’opinió internes contràries als que hem investigat o ajudat que la causa avanci per fer net la policia de corruptes. I vull dir clar que són corruptes. La corrupció no té per què venir avalada per una sentència judicial. Segons la definició de les Nacions Unides també és quan la gent actua en benefici propi. És a dir, si vas cada dia al mateix bar a berenar gratuïtament amb l’uniforme de policia posat, és corrupció. Allò que ens ha semblat sempre normal no ho és. Hi ha molts companys dins la Policia Local que hauran d’afrontar si aquesta conducta corrupta és delictiva segons el Codi Penal.

Parlau com una política.

M’he hagut de documentar molt per posar veu a tot això sense que em denunciassin perquè en totes les intervencions públiques que faig hi ha gent que recull la informació per intentar destruir-me a la mínima que em surt del discurs.

Això ja us ha passat.

Tenc companys que fins i tot han filtrat documentació interna meva a mitjans de comunicació. Em tenen por i m’atacaran perquè saben que conec la causa i que aniré a tots els judicis en què se’m requereixi.

Sempre heu estat així o heu esdevingut una activista després de patir assetjament?

Quan vivia a Barcelona ja formava part de moviments LGTBI, i des de la Policia era la delegada de Gaylespol a Balears. Vaig fer les pràctiques amb víctimes de violència de gènere, i les d’Educació Social les vaig fer amb al·lots en risc d’exclusió. Sempre hi he estat vinculada.

El fet de ser víctima d’assetjament va ser un revulsiu?

A mi no m’ha canviat el que m’han fet a mi, sinó el que li han fet a la Policia. Veure que companys que pensava que eren decents actuen contra els policies que hem fet feina per fer netejar la imatge de la institució.

Després del 8M, han canviat coses per al feminisme?

Canvien coses i la gent que no vol que canviïn s’enfada més. El termòmetre és quan poses un tuit feminista i i t’insulten. T’adones que has punxat un nervi. A mi se m’ha criticat més per ser feminista que per treure les vergonyes de la corrupció. Cada dia rep amenaces a Twitter per ser feminista i lesbiana. Ara bé, també sorgeix l’efecte contrari, per a cada insult hi ha un suport.

Algú us ha sorprès gratament?

Juan Pedro Yllanes (diputat de Podem al Congrès). Em va telefonar quan s’acostava el judici per donar-me el seu suport. Em va dir que no vindria a l’Audiència perquè d’alguna manera és casa seva i no volia que la seva presència s’interpretàs malament, però m’ha acompanyat des de darrere.

stats