Política 27/05/2020

S'aguditza la crisi entre el govern espanyol i la Guàrdia Civil: Marlaska també cessa el 'número 3' del cos armat

Interior va destituir Pérez de los Cobos diumenge i dimarts va dimitir el 'número dos'

M.f.f.
2 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la sessió de control al Congrés d'aquest dimecres.

MadridContinuen els moviments a la cúpula de la Guàrdia Civil en plena crisi amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per l'informe judicial de la manifestació del 8-M. Després de la destitució diumenge del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, el ministeri de l'Interior ha informat aquest dimecres que cessa Fernando Santafé com a cap del comandament d'operacions de la Direcció Adjunta Operativa de la Guàrdia Civil, que de facto és el número tres de l'institut armat. A aquests cessaments s'hi suma la dimissió ahir dimarts del número dos de la Guàrdia Civil, el ja ex director adjunt operatiu (DAO) Laurentino Ceña, per no estar d'acord amb la interferència del ministeri en les actuacions del cos armat com a policia judicial.

Marlaska va emmarcar ahir dimarts el relleu de Pérez de los Cobos com un canvi "normal" en "la constitució del seu equip". Avui, però, Interior ja va més enllà i en la nota remesa als mitjans assenyalen que es tracta d'una proposta del general Pablo Salas, el substitut de Ceña com a DAO, que "s'emmarca en un nou impuls que es fa des del ministeri de l'Interior, la Secretaria d'Estat de Seguretat i la Direcció General de la Guàrdia Civil" i que "es vol donar a la Guàrdia Civil davant dels reptes de la seguretat del segle XXI".

Una decisió precipitada

Deixa clar, doncs, que és un relleu precipitat per la renúncia de Ceña. Fernando Santafé passarà ara a ocupar un nou destí a la Direcció del Centre Universitari de la Guàrdia Civil. En un missatge lacònic, el ministeri agraeix "l'excel·lent feina duta a terme" per Santafé, mentre destaca el currículum del seu substitut, el general Félix Blázquez, que fins ara era l'autoritat nacional de coordinació de les actuacions per afrontar la immigració irregular a l'estret de Gibraltar.

El terratrèmol a la Guàrdia Civil per les presumptes ingerències del ministeri de l'Interior per desactivar les accions judicials contra el mateix govern espanyol en relació amb la manifestació del 8-M, que la dreta política i mediàtica considera l'origen del gran brot del coronavirus a Espanya, ha capitalitzat aquest dimecres la sessió de control al Congrés. Tant el PP com Vox i Ciutadans han demanat la dimissió de Marlaska, que ha tornat a negar ingerències a la Guàrdia Civil i ha defensat la "neutralitat" del ministeri de l'Interior. El vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha acusat el PP de "cridar a la insubordinació" de la Guàrdia Civil.

stats