Política 21/04/2020

Fina Santiago urgeix a l'Estat que aprovi l'ingrés mínim vital

Aquesta mesura podria ampliar els receptors de la renda social garantida de la Conselleria d'Afers Socials

Ara Balears
2 min
La consellera d'Afers Socials, fina Santiago, aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha demanat a PSOE i Podem, els dos partits que formen part del govern espanyol, que es posin d'acord ja sobre l'ingrés mínim vital perquè la Conselleria pugui esbrinar quin pressupost tindrà a l'abast una vegada acabi la crisi sanitària del coronavirus. Santiago ha fet aquesta petició durant la compareixença davant del Parlament per informar sobre les accions d'Afers Socials per pal·liar la situació que ha generat la pandèmia.

Durant la rèplica, la consellera ha defensat la necessitat d'aprovar una prestació a escala estatal que pugui complementar la renda social garantida de les Balears. En funció de l'ingrés mínim vital, hi hauria més o menys pressupost per ampliar els receptors de la renda illenca. A més, Santiago ha advertit que, si el futur ingrés mínim envaeix les competències autonòmiques, "ens trobaran davant".

Sobre la seva gestió, Santiago ha assenyalat que la seva prioritat és protegir tant la salut com la cobertura de les necessitats bàsiques dels més vulnerables. La consellera ha destacat que aquesta crisi és "una situació absolutament nova", amb molta incertesa. "Les decisions que es prenen dilluns de vegades s'han de revisar divendres", ha comentat. Així i tot, Santiago ha recordat que totes les mesures s'han basat en criteris tècnics.

La consellera ha repassat les seves decisions durant la crisi sanitària, com la restricció de visites a les residències de gent gran i la supervisió als majors que viuen tots sols. Afers Socials ha contactat amb 15.000 majors i ha detectat necessitat en uns 3.500. La Conselleria fa un seguiment intens a gairebé 1.000 per assegurar que tenen cobertes les necessitats de medicació i aliments. Pel que fa a les residències de gent gran, Santiago ha destacat que no ha mancat el material de protecció per als professionals i que les plantilles s'han reforçat amb 94 treballadors.

També ha recordat l'ampliació de la renda social garantida a sectors de l'economia submergida, mesura que ha donat ingressos a unes 2.500 persones més.

stats