Política 18/01/2018

Santamaría insta Torrent a no permetre la investidura a distància de Puigdemont

La vicepresidenta del govern espanyol insisteix que Puigdemont no serà president

Ara
2 min
Santamaria insta Torrent a no permetre la investidura a distància de Puigdemont

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha assenyalat que l'informe dels lletrats és "molt clar" i que adoptaran "les decisions que calguin perquè la investidura de Puigdemont no es produeixi". "No pot ser president i ell ho sap, com l'independentisme; hauria de fer un pas enrere pel bé de Catalunya, però només pensa en la seva conveniència personal", ha afirmat abans d'afegir que "no es pot ser president des de les Bahames, i no ho serà". "Més enllà dels discursos, espero que el nou president del Parlament compleixi la llei i no cometi cap il·legalitat", ha assenyalat en referència al fet que la mesa accepti la investidura a distància.

Saénz de Santamaría ha anotat en una entrevista a la COPE que "a qualsevol democràcia, el que li interessa és que s'apliqui la llei, un govern d'un país democràtic ha de vetllar perquè els tribunals prenguin les decisions amb independència". "Quan prengui possessió del càrrec el nou president es deixarà d'aplicar el 155, el temps és inexorable, els terminis són molt clars", ha remarcat la vicepresidenta. "Puigdemont no pot ser escollit amb una flagrant vulneració de la llei i espero que el nou president del Parlament no repeteixi l'espectacle del 6 i del 7 de setembre; és el president de tots els catalans", ha sentenciat. "Puigdemont té una ordre de fuga i captura i les forces de seguretat de l'Estat fan molt bé la seva feina", ha explicat en referència a la possibilitat que Puigdemont arribi a Catalunya.

"Ciutadans dona als independentistes la majoria a totes les comissions per no cedir un diputat al PP, no ho entenc, no entenc per què es priva d'un aliat, és contraproduent perquè com més soldats siguem en defensa de la Constitució hi guanyarem tots", ha denunciat la vicepresidenta espanyola. Sobre els mals resultats a Catalunya, la mà dreta de Mariano Rajoy ha destacat que "hem frenat el procés independentista i ja ningú parla de la unilateralitat" i que "no es poden extrapolar les autonòmiques a les generals".

"El diàleg s'ha de fer des del respecte a la llei", ha reiterat de nou davant la possibilitat d'obrir converses amb el nou govern i ha denunciat que l'executiu de Puigdemont "només volia parlar del referèndum". "Espanya es va autodeterminar el 1978 i el seu futur el decidiran tots els espanyols, però tothom ha de respectar les regles de joc i aquest govern no acceptarà un referèndum d'autodeterminació perquè es vulnerarien els drets de tots els espanyols", ha advertit la vicepresidenta.

Dura rèplica de Puigdemont

El líder de Junts per Catalunya i candidat a la presidència, Carles Puigdemont, ha acusat la vicepresidenta de ser incapaç "d'utilitzar termes polítics" per parlar de Catalunya i el Parlament. Després que Santamaría hagi dit a la COPE que "com més soldats" hi hagi "en la defensa de la Constitució" més possibilitats tenen de guanyar, Puigdemont ha replicat que el seu "militarisme institucionalitzat ha arruïnat el concepte més bàsic de la política, la democràcia i l'estat de dret". En una piulada, el candidat de JxCat ha dit que "com van demostrar l'1-O", l'actitud del govern del PP és "un atac directe als drets humans".

stats