Política 19/09/2020

Sánchez acusa Torra d'haver-se abocat sol a una "inhabilitació absolutament innecessària"

"No valoro un confinament del país", diu en una entrevista a La Sexta

M.f.f.
4 min
Sánchez durant l'entrevista a La Sexta

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es desentén per complet de la situació de bloqueig a Catalunya. Considera que el president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha abocat tot sol a una “inhabilitació absolutament innecessària si hagués complert la llei”. “Em crida l’atenció que l’independentisme digui que vol desjudicialitzar el conflicte però qui s'entesta més a judicalitzar-lo és el senyor Torra”, ha assenyalat aquest dissabte el president espanyol en una entrevista a la nit a La Sexta després de la celebració de la vista al Suprem per revisar la sentència per desobediència al negar-se a retirar la pancarta sobre els presos polítics del balcó de la Generalitat.

La Moncloa viu amb una “profunda tristesa” el que passa a Catalunya i el parer de Sánchez és que caldria “girar full” ja per “superar” la crisi política, donant a entendre que voldrien que Torra convoqués eleccions per evitar un nou atzucac amb el bloqueig de la legislatura. De fet, el president espanyol va contrastar el paper de Torra amb el d’alguns consellers que el 2019 van retirar les pancartes quan els hi va ordenar la Junta Electoral Central (JEC), un ens que considera el millor garant de la neutralitat en període electoral. “És la base de tota democràcia”, ha afegit.

El nou escenari a Catalunya dificulta els plans de la Moncloa per aprovar els pressupostos generals de l’Estat. Sánchez ha tornat a insistir que el millor seria unir el bloc de la investidura i Ciutadans, tot i que Esquerra ja ha advertit que són incompatibles. Diu que no li passa pel cap que no n'hi hagi perquè els actuals, dissenyats pel govern de Mariano Rajoy el 2017, són de la "prehistòria". Malgrat la divergència d'estratègies en el si de la coalició, que s'ha plasmat aquesta setmana amb la decisió del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, de reunir-se amb ERC i EH Bildu per abordar els pressupostos mentre la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, feia una altra ronda de contactes amb tots els partits per una altra banda, Sánchez ha assegurat que la coalició té molt bona salut i ha tret ferro sobre les divergències pel paper de la monarquia.

Iglesias ha fixat aquest dissabte, davant del màxim òrgan de decisió de Podem, la "tasca fonamental" de construir una república, és a dir, acabar amb la monarquia. Sánchez ha insistit en el compromís del PSOE amb Felip VI malgrat no saber quan tornarà el rei emèrit a Espanya. El president espanyol diu estar tranquil pel compromís per escrit de Joan Carles I de tornar si el crida la justícia.

Preocupació per la segona onada del covid-19

La major part de l’entrevista s'ha centrat en la gestió de la segona onada del coronavirus. Sánchez ha descartat de ple un nou confinament d'Espanya i ha assegurat que "ara mateix tenim les eines perfectament delimitades per poder contenir i doblegar la corba". "No valoro un confinament del país", ha asseverat, per bé que tampoc hi ha tancat la porta en funció de com avancin els esdeveniments. En aquest sentit, ha recordat que l'estat d'alarma es pot aplicar de moltes maneres i que no té per què tornar a paralitzar tota l'activitat. La situació "preocupa" a la Moncloa, però manté que la situació actual és molt diferent: primer, perquè la corba augmenta més lentament, i segon, per la capacitat de detecció. Si en la primera només es van diagnosticar un de cada deu casos reals, assegura que ara se n'estan diagnosticant entre sis i set.

Sobre la situació a Madrid, ha evitat entrar en retrets per la gestió del govern madrileny i ha dit que "espera" que les noves mesures adoptades a la capital espanyola "siguin correctes". Diu que dilluns es reunirà amb Isabel Díaz Ayuso a la seu del govern madrileny per transmetre el "missatge que si un territori té un problema hi ha màxima proximitat i empatia i absoluta col·laboració" des de la Moncloa. Amb tot, ha recordat que posa a disposició d'Ayuso, igual que a la resta de comunitats, un estat d'alarma territorialitzat.

Però de manera velada sí que ha donat a entendre que no està d'acord amb les mesures per confinar només alguns barris, cosa que el PSOE madrileny ja ha censurat per segregar la població i haver-se anunciat d'una manera caòtica. Sánchez ha apuntat que confia que les hagin impulsat epidemiòlegs i experts en matèria sanitària i ha apuntat que haurà de ser la Comunitat de Madrid i no el govern espanyol qui les avaluï.

Nova pròrroga dels ERTO

En el terreny econòmic, Sánchez s'ha mostrat "convençut" que hi haurà una nova pròrroga dels ERTO però que en aquest cas serà més "quirúrgica", és a dir, que afectarà molt menys sectors. "Parlem de sectors competitius però que necessiten suport", ha aclarit, i ha aplaudit tant la tasca de la ministra de Treball com la disponibilitat dels agents socials, tant sindicats com patronal.

Pel que fa la reforma fiscal promesa en el programa de coalició del PSOE amb Unides Podem, el president espanyol ha descartat que s'impulsi aquest any per raons econòmiques. "El govern d'Espanya té un full de ruta definit amb una reforma fiscal però ara l'objectiu és la recuperació", ha conclòs.

stats