Política 02/08/2018

Sánchez i Casado es reuneixen en un clima de màxima confrontació

El líder del PP manté els atacs en política migratòria tot i que Brussel·les hagi accedit a desbloquejar ajudes

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir a la Moncloa.

MadridNomés 24 hores després de la reunió de la Comissió Bilateral entre la Generalitat i l’Estat, Pedro Sánchez buscarà aquesta tarda a la Moncloa el suport de Pablo Casado amb Catalunya i amb la crisi migratòria, dos temes que s’han convertit en el cavall de batalla del nou president del PP contra el govern espanyol. La primera trobada entre els dos líders –prevista a les 17 hores– arriba enmig d’un clima de total polarització i després que Casado hagi consumat el gir extremista del PP en menys de dues setmanes des de la seva elecció abraçant també el discurs antiimmigració. El líder de l’oposició va retratar-se ahir a Algesires amb migrants que acabaven de creuar l’Estret mentre advertia que “no pot haver-hi papers per a tothom”. El PSOE va acusar-lo de tenir “molt poca decència” i diferents portaveus i membres del govern espanyol ja l’han comparat amb el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini.

La Moncloa és conscient de les dificultats d’arribar a acords amb el nou PP, però, de la mateixa manera que va fer Mariano Rajoy amb Sánchez quan era líder de l’oposició, el president espanyol té intenció ara de demanar al líder del PP “lleialtat” i “altura de mires” a través de cinc “acords d’estat”: sobre immigració, Catalunya, violència de gènere, polítiques europees i infraestructures. En la resposta al Procés és on el president espanyol vol posar més el dit a la nafra, recordant a Casado que el PSOE va donar ple suport a Rajoy durant l’1-O i en l’aplicació del 155. I ara espera que el PP faci tres quarts del mateix en la nova operació de diàleg llançada per l’executiu socialista, que va començar amb la reunió entre Torra i Sánchez i ha tingut el segon capítol en la primera reunió de la Comissió Bilateral en set anys.

Sense treva durant l’agost

Però Casado no té intenció de donar cap treva al govern socialista: no farà vacances aquest agost i vol que diferents ministres ja donin explicacions davant de la diputació permanent del Congrés la segona quinzena d’agost. De moment el PP ha demanat la compareixença del titular de Foment per la crisi del taxi i de la ministra de Treball i el de l’Interior per l’increment de l’arribada d’immigrants. I per al setembre es reserva una bateria de mesures contra l’independentisme, com la reforma del Codi Penal i de la llei de símbols per prohibir els llaços grocs i estelades en espais públics. A més, té previst demanar a Sánchez que prohibeixi per llei els indults a independentistes perquè “no hi hagi cap cessió” al seu “xantatge”.

La solució que va anunciar ahir a so de bombo i platerets Casado des de la platja del Tarajal, a Ceuta, on la setmana passada va haver-hi un gran salt a la tanca, és un nou “Pla Marshal” de la UE per ajudar l’Àfrica. Que no és res més que l’estratègia ja pactada per Sánchez amb Brussel·les, que s’ha alineat de moment amb els interessos d’Espanya, segons van destacar ahir fonts de la Moncloa. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va trucar ahir a Sánchez després que el president espanyol li reclamés per carta desbloquejar ja els 55 milions d’euros pendents en ajudes per contenir la immigració tant al Marroc com a Tunísia. Uns fons que, tal com va advertir Juncker, “desgraciadament són limitats”. Des de la creació del Fons Fiduciari de la UE per al nord d’Àfrica el Marroc ha rebut 100 milions d’euros comunitaris, lluny dels 3.000 milions promesos a Turquia, si bé la pressió migratòria és diferent.

Casado ja va deixar clar ahir que tindran posicions molt diferents tant sobre Catalunya com sobre immigració, però, igual que la Moncloa, no es va voler tancar en banda a arribar a algun acord perquè “en les qüestions importants per a Espanya, els dos partits importants” puguin parlar i tenir “posicions comunes des de la responsabilitat”. El PP i el PSOE, per exemple, comparteixen posicions en la lluita contra la violència de gènere, tot i que el pacte d’estat firmat fa un any no s’ha començat a desplegar fins a l’arribada de l’executiu socialista. Fonts del govern espanyol també van apuntar ahir que, més enllà de la polarització, esperen un clima de cordialitat.

El líder popular posarà també sobre la taula l’economia i els compromisos internacionals “que Espanya ha de complir, com el dèficit, el sostre de despesa i la política fiscal”. Unes línies mestres que el govern de Pedro Sánchez ja té coll avall que haurà de fer servir per a l’elaboració dels pròxims pressupostos. Finalment, Casado també exigirà que “no s’acostin els presos etarres ni terroristes a les presons del País Basc”.

La reunió entre Sánchez i Casado serà el primer cara a cara entre els dos líders, ja que encara no han coincidit al Congrés i no hi haurà cap sessió de control fins al setembre. A més, arriba el mateix dia que el PSOE preveu uns bons resultats en el primer baròmetre del CIS des de la moció de censura i que per davant de la justícia desfilen el rector, professors i companys del màster de Casado a la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid, en una jornada clau per a la investigació.

stats