Política 16/10/2020

Sánchez només retirarà la reforma exprés del CGPJ si el PP accepta negociar

Diu que està disposat a arribar a un acord "avui mateix" i a fer "totes les concessions"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió del consell europeu a Brussel·les.

MadridPedro Sánchez s'ha vist obligat a moure peça i tornar a estendre la mà al PP per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en funcions des de fa gairebé dos anys. L'advertència de la Comissió Europea sobre la proposta de reforma exprés de la llei per evitar el veto dels populars ha generat malestar a la Moncloa i ha obligat el president espanyol a explicar-se des de Brussel·les. En roda de premsa després de la reunió del Consell Europeu dels últims dos dies, Sánchez ha proposat a Pablo Casado un "acord ja" per desbloquejar la situació. Si és necessari, "avui mateix o l'endemà".

La resposta del president espanyol arriba el mateix dia que el responsable de Justícia del PP, l'exmagistrat Enrique López, s'ha mostrat disposat a negociar la renovació sempre que no hi entri Podem. Sánchez ha replicat que es tracta del soci de coalició del govern espanyol escollit democràticament i que no pot tractar diferent els seus ministres en funció del color del partit que representen. Amb tot, ha recordat que el ministre encarregat de les negociacions és el de Justícia, Juan Carlos Campo (PSOE).

En defensa de la proposta del PSOE i Podem

Ara bé, Sánchez també ha defensat amb vehemència la proposta de reforma registrada dimarts pel PSOE i Unides Podem. Quan li han preguntat si està disposat a retirar-la, ha emfatitzat que el problema té una "solució fàcil", i és que el PP accepti negociar. Cal tenir en compte que el PP i el PSOE han arribat a dos acords en els últims dos anys sobre el tema. El primer el va tombar l'SMS del llavors portaveu popular al Senat, Ignacio Cosidó, que assegurava que, fent Manuel Marchena president del CGPJ, podrien controlar "la sala penal per la porta del darrere". Al segon, segons ha detallat Sánchez, s'hi va arribar a principis d'agost i el PP el va trencar a última hora "de manera unilateral i sense donar explicacions".

Sánchez no ha volgut entrar a valorar l'advertència del representant de Justícia de la Comissió Europea. S'ha limitat a dir que la "respecta", però alhora ha recordat que justament la setmana passada el mateix òrgan va instar Espanya a renovar l'òrgan de govern dels jutges. Pel que fa a la proposta del PSOE i Unides Podem, ha assenyalat que "els parlaments hi són per resoldre problemes i no per crear-los". "Si des de fa dos anys hi ha una voluntat de bloqueig que incompleix al Constitució sense cap motiu, el que fa el poder legislatiu és plantejar una solució que parteix d'una majoria de només 155 escons, que en cap cas és absoluta", ha puntualitzat.

Crítiques a l'estratègia del PP

De fet, el president espanyol ha censurat amb duresa que el PP porti tota la legislatura traslladant el "xoc institucional" que viu a Espanya a la Unió Europea. "El PP està fent servir totes les eines possibles per derrocar el govern d'Espanya, també venint a Europa", ha puntualitzat sense entrar a valorar també si, arran de la reforma exprés del CGPJ, estan en joc els fons antipandèmia. Una amenaça que han estès tant el PP com Ciutadans, tot i que ni tan sols està garantit que els fons es vinculin als estàndards democràtics de cada estat.

stats