Política 11/02/2019

Sánchez estudia convocar eleccions el 14 d'abril

Aquest possible avançament electoral obligaria l'executiu a convocar comicis la setmana vinent

Ara
2 min
Sánchez estudia convocar eleccions el 15 de abril

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estudia la possibilitat de convocar eleccions generals el 14 d'abril, tot just un mes i mig abans dels comicis europeus, municipals i autonòmics del 26 de maig, segons han assegurat a Efe fonts de l'executiu socialista.

La manca de suports als pressupostos estatals, amb el rebuig dels partits independentistes a la seva tramitació si no es busca una sortida política al conflicte, obre un cop més aquest escenari, tot i que Sánchez no ha amagat mai la seva voluntat d'exhaurir la legislatura. "Que esperin asseguts, Rivera i Casado, que fins al 2020 governarem", va advertir ara fa just un mes en un acte a Barcelona.

El PP, Ciutadans i Vox van reclamar ahir la convocatòria d'eleccions durant la manifestació que es va fer a Madrid arran de la polèmica amb el relator en una concentració que no resultar un èxit per la poca afluència de gent.

Aquest possible avançament electoral obligaria el govern espanyol a dissoldre les Corts i convocar les eleccions la setmana vinent, el 19 de febrer, per complir els 54 dies que estableix la llei. La possibilitat d'un "superdiumenge" electoral per al 26 de maig també ha planat en l'horitzó encara que compta amb destacats detractors entre les mateixes files socialistes.

Iceta: "Sense tramitar els pressupostos, entrarem en dinàmica preelectoral"

Els 'barons' del PSOE prefereixen acudir a les urnes sota una estricta perspectiva territorial, sense haver d'afegir com a ingredients electorals els aspectes més delicats de la vida política nacional, com la crisi territorial de Catalunya. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat en roda de premsa que "si no es tramiten els pressupostos entrarem en una dinàmica preelectoral", però ha afegit: "Jo parlo bastant amb el president del govern espanyol i mai m'ha dit una data electoral".

El líder socialista ha admès que, "com és lògic, Sánchez deu tenir al cap diversos escenaris", però ha dit que és "absurd pensar que ha pres una decisió abans que sapiguem si es tramiten els pressupostos", incògnita que es resoldrà aquest dimecres en el debat de les esmenes als comptes al Congrés. Recordant les paraules del president espanyol, a més, Iceta ha conclòs: "Sánchez sempre ha dit que vol esgotar la legislatura, i si pot fer-ho ho farà".

Sigui com sigui, el primer secretari no s'ha estat de demanar un cop més als independentistes que el judici de l'1-O, que comença aquest dimarts, "no impedeixi continuar fent política", i els ha instat a permetre la tramitació dels comptes estatals. "Resultaria molt xocant veure com coincideixen les dretes i els independentistes en bloquejar la tramitació pressupostària", ha afegit.

stats