Política 06/10/2019

Sánchez es desmarca de Rivera: “El pànic fa miracles”

El socialista ha passat de defensar el federalisme a brandar el 155

Germán Aranda
3 min
Pedro Sánchez ahir a Barakaldo saludant en l’arribada a un acte de precampanya del PSOE.

MadridEl fet que Pedro Sánchez amenaci ara amb el 155 a Catalunya no significa que obri la porta al pacte que li va proposar dissabte Albert Rivera. Almenys això és el que va dir ahir en campanya el líder socialista, quan va ironitzar sobre les paraules de dissabte del candidat de Cs, que plantejava un gran pacte per la governabilitat. “El pànic fa miracles”, va apuntar Sánchez a Barakaldo. “Ara ens ha aixecat el càstig”, va insistir, tot i remarcar que el PSOE “no vol” el suport de la dreta, malgrat que no es va cansar de demanar-lo quan van fracassar les negociacions amb Podem.

En el debat sobre els pactes, el líder popular, Pablo Casado, també va dir-hi la seva ahir des de la Corunya. Si els populars treuen “un escó més que el PSOE” buscaran “fórmules de governabilitat amb tots els partits constitucionalistes”. Des que el PP pacta amb Vox en ajuntaments i comunitats autònomes, Casado ha defensat que els ultradretans ho són, per la qual cosa els inclouria en aquests càlculs.

El canvi de discurs de Sánchez amb Catalunya, en qualsevol cas, l’acosta més que mai al PP, que, de fet, va ser el primer a posar sobre la taula la idea d’aplicar a Catalunya la Llei de Seguretat Nacional i no el 155, opció que després Sánchez va reconèixer que estudia. Ho fa, a més, aixecant la veu amb més força que mai contra el “fracàs” de l’independentisme. Res a veure amb el 28-A, quan va optar per treure Catalunya del centre de la campanya, a diferència del que van fer els tres partits de la dreta.

La plurinacionalitat desapareix

Però el contrast és encara més acusat anant uns anys enrere. El desembre del 2014, poc després de la consulta del 9-N, Sánchez defensava des de l’oposició la necessitat d’apostar per una “Espanya federal” per “corregir les disfuncions” d’un estat de les autonomies que ara sempre elogia. Ahir, de fet, va dir que la seva “bandera” és “l’Espanya autonòmica”.

El federalisme que defensava l’any 2014 no va ser flor d’un dia, sinó que el va acompanyar en els seus discursos fins a l’any 2017. En un congrés del PSPV a Elx al mes de juliol, tres mesos abans de l’1-O, va defensar aquest model descentralitzat com “l’alternativa a l’immobilisme de la dreta”. Després, però, va donar suport a l’aplicació del 155, tot i que el PSOE no era necessari per fer-ho, i el terme federalisme va començar a perdre importància en el dia a dia del partit.

El reconeixement de l’Espanya “plurinacional” per mitigar les aspiracions independentistes és l’altra solució de Sánchez que va anar passant a segon pla, fins que va acabar desapareixent del programa electoral en les eleccions del 28 d’abril. La plurinacionalitat, que va arribar a ser avalada pel congrés del partit malgrat les veus crítiques, va ser finalment descartada al gener en benefici del consens intern.

Abans, però, Sánchez havia arribat a la Moncloa el juny de l’any passat gràcies als vots independentistes en la moció de censura a Mariano Rajoy. I, durant aquests mesos al capdavant de l’executiu estatal, s’ha reunit en dues ocasions amb el president de la Generalitat. La foto de la trobada de Pedralbes, el desembre del 2018, va ser un dels símbols contra els quals es va unir la triple dreta a la manifestació de Colón, a Madrid, al mes de febrer. Des de llavors, Sánchez no es mou del “diàleg dins la Constitució”. Bé, només per garantir que no li tremolarà el pols per aplicar el 155.

stats