Política 02/10/2020

Sánchez estudia canviar la llei per trencar el "bloqueig" del PP en la renovació del CGPJ

La Moncloa busca una "sortida" per nomenar els nous membres per "majoria absoluta"

Marc Toro
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, d'aquest dimarts.

BarcelonaLa decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de nomenar els nous magistrats del Tribunal Suprem, malgrat tenir el mandat caducat des del 2018, podria ser el detonant perquè la Moncloa impulsi mesures excepcionals per renovar els membres de l'òrgan. El president espanyol ha criticat aquest divendres que "quan estàs en funcions pots fer algunes coses i d'altres no" i, després de retreure al PP que no s'avingui al pacte per al nomenament dels nous membres de l'òrgan de govern dels jutges, ha confirmat que estudia un canvi legislatiu per trencar aquest "bloqueig".

"Si el principal partit de l'oposició cada cop que perd les eleccions bloqueja fins que guanya de nou les eleccions, entenc que el legislador haurà de prendre una decisió", ha advertit Sánchez en roda de premsa a Brussel·les, des d'on ha apostat per trobar una sortida amb la "majoria absoluta del Congrés". El president espanyol compta en aquest tema amb el suport de la pràctica totalitat dels partits que van permetre la seva investidura, i una de les vies que valora seria –tal com avançava aquest dijous El País– una reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ).

Segons va informar el rotatiu, la modificació suposaria el cessament dels vocals i el president del consell quan es complissin cinc anys del seu mandat, i permetria que la renovació d'almenys 12 dels 20 membres del CGPJ es pogués aprovar per majoria absoluta i no per tres cinquenes parts del Congrés i el Senat, com fins ara. Els vuit restants s'haurien de nomenar igualment mitjançant la majoria reforçada, tal com marca la Constitució. "La majoria de la cambra hem d'adoptar mesures per renovar el Consell i la nostra voluntat és fer-ho", ha afirmat Sánchez.

L'objectiu de fons del president espanyol té l'aval de la Comissió Europea, que aquest dimecres insistia en l'informe sobre l'estat de dret a Espanya en la necessitat de renovar l'òrgan de govern dels jutges. Fa menys d'una setmana, a més, el PSOE va signar un comunicat conjunt amb Unides Podem, ERC, JxCat, PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries i Terol Existeix un comunicat que denunciava que el CGPJ, el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble "van esgotar fa temps, de manera total o parcial, el termini d'exercici establert" per la llei.

Els nou grups, que sumarien la majoria absoluta suficient per reformar la la llei orgànica del poder judicial, demanaven a la resta de grups –en referència especialment al PP– que "de manera immediata cessin l'actitud de bloqueig" i col·laborin en la renovació pendent de les institucions.

Divergències en l'àmbit judicial

Aquest divendres Sánchez hi ha tornat, conscient que la modificació legislativa –a la qual no es va referir directament– portaria temps i, de ben segur, no estaria exempta de polèmica. L'eventual canvi de la LOPJ, de fet, ja ha estat rebut per les diferents associacions de jutges amb disparitat d'opinions, segons recull Europa Press. El portaveu de la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), Manuel Almenar, afirma que reduir les majories necessàries per a l'elecció de vocals del CGPJ "seria obertament inconstitucional", mentre que la portaveu de Jutges per la Democràcia –de tarannà progressista–, Ascensión Martín, veu necessària una reforma per "evitar bloquejos" de determinats partits.

stats