Política 22/10/2019

Sánchez avisa que l’Estat respondrà a la desobediència

La Moncloa no recorrerà de moment als tribunals

Anna Mascaró
2 min
La líder del PSOE andalús, Susana Díaz, i el president espanyol, Pedro Sánchez.

BarcelonaEl president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va advertir ahir l’independentisme que la proposta de resolució pactada per JxCat, ERC i la CUP -que portarà una votació sobre el dret d’autodeterminació al Parlament- significa “provocar, altra vegada, el Tribunal Constitucional (TC)”. “Qualsevol que sobrepassi la frontera de la llei es trobarà amb una resposta ferma i serena de l’Estat”, va recalcar en un míting a Andalusia. No obstant això -i malgrat les exigències del PP-, fonts de l’executiu estatal van explicar a l’ARA que, de moment, no intentarà frenar la iniciativa parlamentària al TC. “El govern actua quan hi ha decisions preses al ple, no sobre anuncis, propostes o declaracions d’intencions”, apuntava una veu del govern espanyol, informa Laia Forès.

Així, Sánchez es conforma ara per ara amb l’escrit de reconsideració que el PSC va anunciar per evitar que la iniciativa arribi a votar-se al ple. En roda de premsa al Parlament, el portaveu adjunt dels socialistes, Ferran Pedret, va opinar que la proposta de resolució -que en el seu punt clau estableix que la cambra legislativa reitera la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i reivindica la sobirania del poble català “per decidir el seu futur polític”-“intenta aparentar més del que és”. Així, per al socialista, la iniciativa és una temptativa més d’exhibir unitat entre les forces independentistes, i una resposta institucional a la sentència que “es formula en termes declaratius però que no condueix a cap resultat pràctic”, va destacar Pedret.

Catalunya en Comú - Podem també va interpretar la iniciativa com un intent d’exhibir “unitat”. “De la greu situació política que tenim a Catalunya no en sortirem amb una proposta de resolució”, va lamentar la portaveu dels comuns al Parlament, Susana Segovia. Amb tot, no va aclarir si la formació hi votarà a favor. Sí que va opinar que s’hauria de poder portar a debat al ple sense que el TC hi posi obstacles: “No entenem que pugui arrogar-se la capacitat de decidir”.

El PP acusa Sánchez de passiu

De la mateixa manera que el PSC, Ciutadans i el PP van mostrar-se contraris a la tramitació de la iniciativa. Cs ha anunciat que actuarà perquè no es tramiti, mentre que els populars van afirmar que ho estudiaran. La portaveu del PP i candidata per Barcelona al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va demanar al govern espanyol que posi fi a la seva “passivitat” i recorri la iniciativa al TC. A més, va acusar el president de la Generalitat, Quim Torra, de continuar instal·lat en la via de la “reincidència” i la “insurrecció”.

Al seu torn, el líder de Cs, Albert Rivera, va advertir l’independentisme que “el camí de la desobediència és delicte, i el delicte només porta, com alguns saben, a la presó”. “Si jo fos president trucaria a Torra, però per cessar-lo”, va sentenciar.

stats