Política 20/04/2020

Sánchez avala que els ajuntaments dediquin el superàvit a la recuperació del coronavirus

Més de 600 milions d'euros es podrien destinar als municipis de les Illes Balears

Ara/ Ara Balears
3 min
La plaça de la Font, amb l’Ajuntament de Tarragona al fons, completament buida pel confinament.

Madrid/PalmaEl món local ha reivindicat les darreres setmanes flexibilitzar les normes d'estabilitat pressupostària per poder combatre així les conseqüències de la pandèmia del coronavirus, i el govern espanyol ho ha autoritzat. Segons ha informat el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès a abordar coordinadament destinar el superàvit de 2019 dels municipis i els romanents d'exercicis anteriors a la "reconstrucció econòmica i social". Cal recordar que a final de març, la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears ja reclamà fer servir els 600 milions bloquejats per la llei Montoro i defensà que els ajuntaments de l'Arxipèlag necessiten el superàvit immobilitzat per fer front a l'emergència social del coronavirus

Després de reunir-se aquest dilluns migdia amb el cap de l'executiu espanyol, juntament amb els 27 membres del govern de la FEMP, Caballero ha indicat que en les pròximes setmanes treballarà la desescalada del confinament als municipis colze a colze amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el de Sanitat, Salvador Illa. Aquestes converses es desenvoluparan en paral·lel al debat entre formacions polítiques per arribar a un pacte de reconstrucció, i també a les conferències de presidents autonòmics, que continuen mantenint-se setmanalment.

Cabellero ha explicat que ha de ser l'executiu espanyol qui acabi aprovant la disposició dels 10.000 milions d'euros que es calcula que es podrien tenir: 3.830 milions del superàvit del 2019 i 7.000 milions més de romanents anteriors. En el cas de les Illes, la xifra de superàvit acumulat superaria els 600 milions, segons va explicar la secretària general de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Neus Serra, a l'ARA Balears.

Es tracta de doblers bloquejats per la Llei d'estabilitat pressupostària, que limita la despesa pública de les administracions locals, de manera que s'haurà de fer una reforma d'aquesta norma o bé dictar un decret llei. Neus Serra assegurà durant l'inici de la crisi del coronavirus que "derogar la llei era complicat, però si s'han fet decrets per emprar alguns romanents en altres ocasions, ara també hauria de ser possible".

Segons ha relatat el també batle de Vigo, Sánchez s'ha compromès a mantenir una entrevista quinzenal amb la FEMP, i ha celebrat així que el món local i provincial es faci valer en "l'arquitectura institucional de l'Estat". En aquest sentit, ha apuntat que el paper dels ajuntaments en el desconfinament "serà central" i ha donat per fet que la desescalada serà territorialitzada, no per comunitats autònomes sinó per ciutats o províncies. "Serem en el procés", ha anotat Caballero sobre la planificació d'aquesta nova fase. "Per sentit comú, hi ha d'haver diferents paràmetres, perquè si alguns van per davant estiguin aïllats d'altres zones amb un nivell més endarrerit de desconfinament", ha afegit.

Canvi de criteri

El vistiplau de Sánchez a les corporacions locals arriba després que iniciament el govern espanyol només permetés fer ús d'una quantitat parcial dels superàvits: un 5%. Ja aleshores diversos representants del món municipal es queixaven que era "insuficient" i que des del govern espanyol no s'estava concretant quant podia gastar cada ajuntament. Més enllà del permís per aprofitar el superàvit, Caballero ha subratllat que també s'ha d'ajudar econòmicament les entitats locals que no tenen reserves per gastar, i ha suggerit que les comunitats autònomes -que sí que estan rebent ajudes del govern espanyol- s'impliquin en aquest sentit. Sobre aquest supòsit, fonts del Ministeri d'Hisenda ja apuntaven fa dies que es podrien demanar doblers del fons d'emergència social, dotat amb 300 milions d'euros, un 15% dels quals són per a Catalunya.

stats