Política 04/08/2020

Sánchez assegura que no ha llegit la proposta d'Unides Podem per reformar el delicte de sedició

El president espanyol avisa que el seu govern ja té un full de ruta per canviar el Codi Penal

Ot Serra
2 min
Els presos, durant l'acte que s'ha fet a les portes de la presó de Lledoners

MadridPedro Sánchez no té "criteri" sobre la proposta d'Unides Podem per reformar el delicte de sedició perquè no se l'ha llegida, segons ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa des de la Moncloa. El líder dels comuns, Jaume Asens, ha treballat una iniciativa de modificació dels tipus penals que van servir per condemnar els dirigents independentistes i, tal com va avançar l'ARA, inclou l'eliminació del concepte tumultuari i l'exigència de la violència amb armes per poder ser considerat sedició. Tot i que els comuns han traslladat al PSOE aquesta idea amb l'objectiu de consensuar-la, el president espanyol ha assegurat que no coneix la proposta i no l'ha pogut valorar.

Malgrat el moviment d'Asens, Sánchez ha recordat que el govern espanyol, i concretament el ministeri de Justícia, ja té un full de ruta per modificar el Codi Penal. No obstant, la crisi del coronavirus ha obligat a posposar els plans. En roda de premsa, el cap de l'executiu ha apuntat que els plans de Justícia inclouen la reforma del delicte de sedició, entre altres coses, tot i que el ministre, Juan Carlos Campo, no ha concretat quin redactat hauria de sortir d'aquests canvis. Ara per ara no hi ha data per començar a activar aquestes reformes, que la Moncloa també preveu per a qüestions d'igualtat i de violència contra els menors.

La proposta d'Unides Podem tindria per objectiu l'alliberament dels presos polítics, perquè s'aplicaria amb caràcter retroactiu. El nou redactat suposaria que no es podria atribuir el nou delicte de sedició als fets provats contra els condemnats, de manera que s'haurien d'aixecar les penes. El govern espanyol no ha anat mai tan enllà quan ha parlat de la reforma que estaria pensant. El moviment dels comuns va arribar pocs dies després que Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez tornessin a entrar a la presó per la suspensió del tercer grau. Una decisió presa pel jutjat de vigilància penitenciària a petició de la Fiscalia, fet que va situar en la diana el govern de Sánchez.

De retruc, les maniobres del ministeri públic i del Tribunal Suprem per revertir els avenços penitenciaris dels líders independentistes han suposat un obstacle per a la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. S'havia de reunir per segona vegada al juliol i no s'ha reunit, i tampoc hi ha indicis que pugui retrobar-se si no s'aclareix el panorama electoral català. De tota manera, Sánchez hi ha volgut fer referència en la roda de premsa de balanç dels primers mesos de coalició aquest dimarts i l'ha posada com exemple que aquesta és la "legislatura del diàleg".

stats