Política 22/11/2017

Sànchez demana al TC sortir de presó per concórrer al 21-D en igualtat de condicions

Demana l'excarceració mentre no es resolgui el recurs que ha presentat per vulneració de drets

Europa Press
2 min
Jordi Sánchez, president de ANC, durant l'entrevista amb l'ACN, al seu despatx a la seu de l'entitat / ACN

BarcelonaEl president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que deixi en suspens la seva presó provisional perquè pugui concórrer en condicions d'igualtat amb els altres candidats a les eleccions del 21 de desembre, segons han explicat a Europa Press fonts de la defensa de Sànchez.

En un recurs d'empara presentat aquest dimecres davant el Constitucional per una suposada vulneració de drets fonamentals per l'empresonament de Sànchez, el seu advocat sol·licita que, mentre es resol aquest recurs, es deixi en suspensió l'estada a la presó del líder social. La presentació d'aquest recurs d'empara per part de Sànchez -que es presenta als comicis com a número dos de la llista de Junts per Catalunya- és un primer pas necessari per poder, en cas que no prosperi, acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans.

La defensa espera que el tribunal es pronunciï amb celeritat, igual que ha fet amb els recursos del govern central sobre la situació de Catalunya, per "evitar l'anomalia que un candidat tan significatiu hagi de fer campanya des de la presó i quedi garantida amb això la normalitat en el procés electoral".

L'advocat considera que s'ha vulnerat el dret a un jutge ordinari en haver assumit el cas l'Audiència Nacional, cosa en la qual veu una vulneració clara de la normativa processal perquè sosté que aquest tribunal no és competent per jutjar suposats delictes de sedició i rebel·lió.

També creu que hi ha una vulneració de garanties processals pel fet que la magistrada Carmen Lamela hagi justificat la presó de Sànchez amb motius no esgrimits pel fiscal en la declaració, com el risc de fuga o la destrucció de proves. "Esmenant la plana al fiscal, la magistrada va perdre la imparcialitat i va impedir a Sànchez defensar-se adequadament", explica la defensa.

El tercer motiu esgrimit en el recurs és que es considera que es va vulnerar el dret a la llibertat de Sànchez en considerar que la magistrada no va justificar mínimament per quines raons entenia que hi havia risc de fuga, de destrucció de proves i de reiteració delictiva.

La presentació d'aquest recurs es produeix el mateix dia que Lamela ha considerat que s'han d'acumular al Tribunal Suprem les causes que investiguen el Procés perquè es tracta de suposats delictes connexos i que l'escissió de la instrucció "dificultaria enormement" la investigació.

stats