Política 31/08/2018

Sánchez insinua a Torra que pot aplicar el 155 si desobeeix

L’insta a governar per a la majoria i acceptar la sentència de l’1-O

M. Ferrer / N. Orriols
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de visita oficial a Colòmbia acompanyat del nou president del país, Iván Duque, a Bogotà.

Madrid / BarcelonaAmb el PP i Ciutadans pressionant a la primera oportunitat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, augmenta els decibels contra el seu homòleg català, Quim Torra, davant d’una tardor que es preveu calenta. Des de Colòmbia, en el marc de la gira per Llatinoamèrica, el líder socialista va insinuar ahir que pot tornar a activar l’article 155 si la Generalitat torna a optar per la via unilateral. És la primera advertència directa en aquest sentit des que va arribar a la Moncloa gràcies al suport d’ERC i el PDECat. La reacció del president de la Generalitat, Quim Torra, no s'ha fet esperar. S'ha mostrat sorprès perquè "creia haver entès que a un problema polític" li buscarien "una solució política" i ha deixat clar que l'obediència li deu al "poble de Catalunya" i no al govern de Sánchez. Tot i així, ha estès la mà al diàleg i ha demanat a Sánchez que expliqui el seu projecte per a Catalunya amb "fets reals i concrets".

Tal com va avançar dimecres l’ARA, Torra va traslladar aquesta setmana al Govern que té intenció d’anunciar en la conferència d’inici del curs polític, prevista per al 4 de setembre, que no acceptarà la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O. Ara Sánchez li replica, abans que comuniqui públicament la proposta, que “sap perfectament quin és el camí que li espera si torna a la via unilateral i la desobediència”.

“La política ha d’estar al servei de la convivència”, va repetir ahir fins a tres cops el president espanyol. Una manera d’enviar un missatge tant a la Generalitat com al PP i Ciutadans, tot i que no va voler entrar de ple en la polèmica pels llaços grocs després de l’agressió d’un càmera de Telemadrid en la manifestació en protesta pel cop de puny a una dona que retirava símbols. Sí que va demanar explícitament a Torra que si torna a optar per la via unilateral no s’estarà dirigint “a la majoria de catalans”. En aquest sentit, va puntualitzar que el Govern “sap molt bé quins són els límits que té” i va recordar que “dins de la legalitat” està disposat a parlar de “tot”. Una frase que pronunciava molt sovint l’exvicepresidenta de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría.

L’estratègia del Govern

Torra, però, no ha concretat ara per ara si no acceptar la sentència de l’1-O implicarà algun tipus de desobediència. Dimarts, en la reunió del Govern, va traslladar als membres de l’executiu que centraria la conferència en “no acatar” una possible decisió desfavorable del Suprem. No va concretar com, tot i que la possibilitat que convoqui eleccions anticipades està sobre la taula.

Fonts del seu entorn asseguren que el president exposarà en la seva conferència una “carta de navegació” per afrontar la tardor, en què, a més del judici contra el Procés, també es commemorarà l’aniversari de l’1 d’octubre i es complirà l’any de presó dels líders independentistes. Alhora, situarà les diferents potes de l’estratègia del Govern, amb el Consell de la República com a eina per “internacionalitzar” el que passi a Catalunya. Les mateixes fonts també expliquen que plantejarà diferents escenaris als quals el sobiranisme haurà de donar resposta, que poden ser tant un pacte amb Sánchez per exercir al dret a decidir com que arribi el “moment” per fer “efectiva la república”. “Hem d’estar preparats per a totes les possibilitats”, diuen des del seu entorn. Tot això, però, sense establir terminis.

Crides a la calma

L’arribada de la tardor està escalfant l’ambient entre Sánchez i Torra, després del desgel que va suposar l’arribada del president espanyol a la Moncloa amb els vots dels independentistes. No obstant això, amb la polèmica dels llaços grocs tant el Govern com l’executiu de Sánchez han fet crides a la calma.

El president espanyol va assenyalar ahir que “la seguretat als carrers i a la convivència ens afecta a tots” i, dins d’aquest marc, va instar tots els actors catalans a “construir convivència”. El missatge el van reproduir diferents membres del seu executiu. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va demanar “rebaixar la tensió”, i la de Treball, Magdalena Valerio, va dir que “el que cal fer és apagar focs i no encendre’n”. Més contundent va ser el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va subratllar des del Senegal que el govern espanyol ja està “actuant” per garantir la seguretat a Catalunya i va posar com a exemple la detenció per part de la Policia Nacional de l’agressor d’una dona que retirava llaços grocs.

stats