CAP AL 21-D
Política 23/11/2017

Sánchez rebutja que el PSC faci presidenta Inés Arrimadas

Ciutadans insisteix a buscar un pacte de govern alternatiu a l’independentisme

M. Esteve / E. Herrera
2 min
Miquel Iceta  Visitant ahir  el Mercat  del Guinardó en plena precampanya.

Barcelona / Brussel·lesEls socialistes refreden el front constitucionalista que Ciutadans, i també el PP, han demanat repetidament. Ahir la resposta va arribar des de Madrid, on el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va descartar que el PSC faci presidenta la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, si els números després del 21-D ho permeten. No a les “dretes”, però també negativa clara a avalar la presidència d’ERC o Carles Puigdemont. En el joc d’equilibris que han de fer els socialistes per no acostar-se a la dreta però tampoc a l’independentisme, ahir fonts del partit apostaven directament perquè Miquel Iceta pugui arribar a ser un “president de consens” a partir del 22 de desembre encara que no sigui la força més votada.

Sánchez va defensar que el PSC no pot investir com a presidenta una candidata de Ciutadans, un partit que “està seguint la política territorial del PP”. Els socialistes aposten per una reforma territorial de l’Estat que camini cap al federalisme, i és precisament aquest camí el que consideren que no poden fer abraçant “la dreta del PP”, sinó que s’ha de fer “teixint ponts i obrint espais de convivència”.

El secretari general del PSOE marca el pas dels socialistes catalans, malgrat que ahir va afirmar que la posició del PSC i dels socialistes espanyols són “coincidents”. I per fer-ho evident, Miquel Iceta tampoc va sortir del guió. Ahir va seguir fil per randa les paraules de Sánchez i va tancar la porta a qualsevol govern encapçalat per la dreta. “Volem un canvi de centreesquerra, no volem un canvi de centredreta”, va avisar el primer secretari del PSC, que també va advertir els independentistes que no premiarà “els que han portat al precipici” Catalunya.

“Contorsió antinatural”

Iceta intenta sortir del terreny pantanós d’haver de donar suport a la dreta que representen Ciutadans i el PP per fer front a l’independentisme, però també tanca la porta a un hipotètic tripartit d’esquerres amb ERC i Catalunya en Comú. Ahir a la presentació del llibre Iceta. El estratega del Partido Socialista, del periodista Raúl Montilla, Iceta va qualificar el pacte de “contorsió antinatural”. L’estratègia del PSC de no casar-se amb ningú abans del 21-D l’avalen des de Ferraz, on veuen Iceta com el presidenciable de “consens” per desencallar la polarització de la política catalana.

Tot i les reticències dels socialistes a pactar amb Cs i el PP, ahir la candidata del partit taronja al 21-D, Inés Arrimadas, no va tirar la tovallola i va reiterar que demanarà el suport del PSC per formar un govern constitucionalista després de les eleccions. Arrimadas va insistir des de Brussel·les -on es va reunir amb dirigents de l’ALDE, el grup europeu del qual forma part Cs, i altres representants del Parlament Europeu- que la situació a Catalunya “és molt greu” i que el PSOE ho tindrà molt difícil per explicar als seus votants si vol “tornar a pactar amb els partits separatistes”. Arrimadas va recordar-los que gràcies a Cs poden governar a Andalusia. Malgrat que el PP també aposta per un acord de govern de partits constitucionalistes, ahir es van voler mantenir al marge del que consideren “un debat de cadires”.

stats