Política 27/09/2016

Susana Díaz avisa que intentarà frenar les primàries del PSOE i Sánchez diu que tot i així no dimitirà

Sánchez, sobre l'abstenció a Rajoy: "No vull que m’imposin una decisió que no comparteixo perquè jo l’administri"

Albert Solé
3 min
Pedro Sánchez en una imatge de la Festa de la Rosa que es va fer dissabte a Gavà.

BarcelonaPedro Sánchez no es mourà del 'no' a Mariano Rajoy. Es nega a "indultar-lo" amb la seva abstenció i demana als crítics que no l'obliguin a prendre una decisió en la qual no creu: "No vull que m’imposin una decisió que no comparteixo perquè jo l’administri".

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha parlat molt clar aquest matí en una entrevista a la Cadena SER: "No he pensat a dimitir després de les eleccions de diumenge, però sí a assumir les meves responsabilitats amb unes primàries". I també ha assegurat que no pensa dimitir encara que el comitè federal d'aquest dissabte li tombi la proposta de primàries per al 23 d'octubre.

En ser preguntat sobre la qüestió de seguir manant tot i tenir bona part dels 'barons' en contra, a més de tòtems del partit com Felipe González o Alfredo Pérez Rubalcaba, Sánchez respon: "És evident que no tinc el suport de gent important del partit, però hem de veure si tinc el suport dels militants".

Soroll al PSOE

Sánchez vol posar ordre al seu partit i posar fi al soroll de les últimes setmanes i mesos: "La pluralitat de veus ha fet que sembli que el PSOE no té autoritat, que no vol dir autoritarisme". El secretari general considera que totes les idees són defensables, però vol que el PSOE parli amb una sola veu d'ara endavant: "Em sembla legítim que altres defensin postures diferents, i no els titllo de ser de dretes, però jo vull un PSOE diferent d'aquest PP. M’agradaria sentir la seva alternativa".

De moment no se n'està sortint. La presidenta andalusa, Susana Díaz, ja ha avisat aquest dimarts que dissabte presentarà batalla: "No em sembla acceptable culpar aquells que guanyem eleccions", ha dit. Ha anticipat que intentarà frenar la convocatòria de primàries, perquè cal mantenir el compromís que "primer són els interessos d'Espanya i després els del partit", i per això no es pot lligar el calendari del partit al de la investidura.

"El problema és el debat ideològic de fons: s’està plantejant una abstenció tècnica presidint un partit de la dreta, i amb aquest debat ens estem jugant una qüestió essencial per a la socialdemocràcia a mitjà i llarg termini". Segons Sánchez, si en totes les últimes eleccions el PSOE ha perdut cada cop més suports és perquè els electors identifiquen cada cop més el PSOE amb el PP: "Per això és hora que ordenem aquest debat".

"Buscaré un govern alternatiu"

"Jo no vull investir Mariano Rajoy, pot buscar altres aliances, com a la mesa del Congrés, però jo no vull terceres eleccions, com tampoc volia les segones. Jo proposo buscar una alternativa", ha dit.

I quina és aquesta alternativa? "Un govern amb Podem i C’s que pugui parlar amb les forces independentistes". Ciutadans ja fa temps que diu que això no ho vol, li ha recordat l'entrevistadora, Pepa Bueno. "Doncs que llavors no digui que nosaltres bloquegem si ell també ho fa", ha respost Sánchez. I si Podem i C’s mantenen el 'no', terceres eleccions? Ha reiterat Bueno. "No vull un president del PP que li envia un SMS a Bárcenas. Les eleccions mai són una mala solució, la solució no pot ser indultar Rajoy amb els vots del PSOE", ha conclòs el socialista.

I què ofereix a Podem i C's?

"Seré tan generós com vulguin. Estic disposat a parlar de tot amb Podem i C’s: govern amb independents de prestigi, que faci moció de confiança als dos anys...".

Parlar amb independentistes?

"No he parlat amb els nacionalistes catalans, però hi parlaré. Els explicaré el nostre plantejament i que llavors decideixin", però insisteix que no trencarà Espanya amb un referèndum. "No ens poden criticar a nosaltres per parlar, i que el PP hi pacti la mesa del Congrés", ha afegit.

"Jo els pregunto als meus: què oferim a Catalunya? Tenim una crisi territorial molt gran, culpa en gran part de Mariano Rajoy, i podem permetre que segueixi governant. Aquí a Madrid es parla poc de la qüestió catalana, i l’hem d’afrontar. Al PP sembla que li vagi bé aquest enfrontament per guanyar vots en altres territoris de l’Estat".

I ara què?

"Difícilment jo puc anar a parlar amb altres partits quan hi ha un debat intern al PSOE", ha dit en referència al comitè federal d'aquest dissabte i a les primàries que proposa per al 23 d'octubre.

"Jo defenso el 'no' a Rajoy i intentar un govern alternatiu, però per fer-ho necessito tot el meu partit al darrere".

stats