Política 11/07/2019

Sánchez afluixa en el veto a la coalició però el manté a Iglesias

El PSOE està “valorant tots els escenaris” i demana recomençar

Dani Sánchez Ugart
3 min
Sánchez afluixa en el veto a la coalició però el manté a Iglesias

MadridTot i que es van passar el dia enviant missatges que apuntaven en la línia de la falta d’avenç en les negociacions, el PSOE va afluixar ahir en el veto a l’entrada de ministres d’Unides Podem al futur govern espanyol, principal escull per firmar un acord amb el partit lila. Després que Eldiario.es publiqués que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s’obria a l’entrada de ministres de Podem a l’executiu, fonts socialistes van admetre que el candidat està “valorant tots els escenaris possibles”, en un intent de fer marxa enrere per sortir de l’atzucac negociador, però que obre nous interrogants i posa noves pedres en el camí. Unides Podem va interpretar els missatges que llançava l’equip del president espanyol com una aproximació a la coalició, que només unes hores abans Sánchez havia negat de manera rotunda en una entrevista televisiva, però van avisar que els socialistes estaven intentant imposar ara un altre veto: a l’entrada del mateix Pablo Iglesias en l’executiu, que apunta a ser el pròxim serial de la investidura espanyola, prevista per d’aquí 10 dies.

Sánchez i Iglesias van parlar ahir per telèfon per mirar de desencallar les converses, però van fracassar, segons van explicar fonts dels dos partits inicialment. El president espanyol havia reconegut al matí que cap de les parts ha “encarat bé” les negociacions, perquè han “parlat de moltes coses a la vegada”. Per això, en una entrevista a RTVE va prometre que trucaria a Iglesias per “tornar al punt d’inici” i canviar l’aproximació, parlant de polítiques i no de cadires, en una conversa que es va produir a la tarda. Segons va informar el mateix Sánchez a Twitter i van confirmar fonts de Podem, la conversa no va anar bé. “He trucat a Pablo Iglesias per negociar primer el programa i després la composició del govern”, va dir el socialista. I va afegir: “Lamentablement, ha rebutjat la proposta. Seguirem intentant-ho”.

Però al cap d’unes hores es multiplicaven els missatges que apuntaven al canvi de posició socialista. “La proposta de Sánchez és tornar al punt de partida: parlar de continguts. El president està valorant tots els escenaris possibles”, afirmaven fonts socialistes. El missatge va ser ràpidament contestat per Podem, que considerava que “seria una excel·lent notícia” que es posessin a “negociar un govern de forma integral” però que demanava l’aixecament dels vetos a persones concretes de Podem. La referència a Iglesias era clara, però per si hi havia dubtes fonts del partit van insistir que consideraven “absurd” que “al capdavant dels ministeris no hi puguin ser les persones que han sigut escollides per la gent en unes urnes”.

Sánchez havia mantingut el fre a la coalició que vol Iglesias al matí argumentant que les diferències sobre Catalunya són massa profundes. En concret, va posar com a excusa per allunyar Unides Podem del consell de ministres la necessitat de “cohesió interna” de l’executiu, que segons ell seria difícil en qüestions com la catalana. En aquest sentit, va recordar que Podem “parla de presos polítics” i va recórrer l’aplicació del 155 que ells van avalar. “És evident que hi ha diferències polítiques de fons”, que segons ell farien que el govern es “paralitzés” davant de determinades circumstàncies. En aquest sentit, va donar ales a la possibilitat que els independentistes reprenguin, “com estan dient”, la via unilateral, i es va preguntar: “¿Unides Podem seria en un govern que tornés a aplicar el 155?”

Paral·lelament, el líder del PSOE continuava insistint en demanar al PP i Ciutadans que “permetin governar a la llista més votada” per després aprovar una llei que pugui evitar les situacions de bloqueig com la que viu la política espanyola. Tot i així, Sánchez va establir una diferència entre la situació actual i la del 2016, quan va plegar abans d’abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy, i va afirmar que aquell executiu estava en caiguda lliure. És a les mans dels dos partits de dretes, va dir, que el govern no tingui cap lligam amb els partits independentistes, l’abstenció dels quals seria imprescindible per a un executiu PSOE-Podem. A més, va apostar per una reforma legal per premiar la llista més votada.

stats