Política 06/12/2019

La tercera reunió PSOE-ERC serà dimarts a Barcelona

La Moncloa assegura que aquesta legislatura ha de servir per canalitzar el conflicte català

Ot Serra
3 min
Els equips negociadors d'ERC i el PSOE, reunits al Congrés

MadridLa tercera reunió PSOE-ERC, que se celebrarà dimarts vinent, tindrà lloc a Barcelona. Així ho han confirmat fonts dels dos partits aquest divendres, poques hores després que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias fessin una nova aparició pública amb motiu de l'acte institucional del 41è aniversari de l'aprovació de la Constitució. En les tradicionals converses informals amb periodistes d'aquesta cerimònia, fonts de la Moncloa han assegurat que aquesta legislatura ha de servir per "canalitzar el conflicte català", per bé que han advertit que no és una qüestió que es pugui resoldre a curt termini. Els membres de l'executiu en funcions no s'han volgut mullar sobre si la reunió de dimarts serà la definitiva i fonts socialistes han volgut treure ferro al fet que se celebri a la capital catalana.

La de dimarts serà la tercera trobada entre els equips negociadors de republicans i socialistes i ha de servir per començar a concretar aspectes relacionats amb la investidura. De moment, el que s'han acordat són "elements bàsics" perquè Sánchez pugui sortir escollit president amb la concurrència d'ERC, però no s'ha avançat en detalls de com afrontar la situació catalana. De fet, fonts de l'executiu han esquivat respondre si, tal com demanen els independentistes, es podrà parlar "de tot" en una possible taula de diàleg, i s'han remès a una frase que en el seu moment va pronunciar José María Aznar: "La independència és legítima sempre no s'utilitzi la força". També han volgut posar en valor que ERC hagi volgut seure a dialogar i han tret rellevància al fet que ara el PSOE parli de "conflicte polític". Recorden que a la declaració de Pedralbes ja s'utilitzava aquesta terminologia i no la veuen incompatible amb "problema de convivència", que és el que darrerament manifestava Sánchez.

Tant Sánchez com Iglesias han defensat aquest divendres que la Constitució dona espai per abordar el conflicte català i han fet una aposta pel diàleg dins els "límits de la legalitat". A més, el líder socialista ha deixat clara la seva aposta per obtenir els vots d'ERC quan ha remarcat que aquesta legislatura ha d'estar marcada pel "diàleg, el pacte i la trobada entre diferents". Fonts de la Moncloa no han descartat que els propers anys pugui posar-se sobre la taula una reforma constitucional, però han preferit assenyalar que cal anar "pas a pas", i que el primer és aconseguir la investidura.

Totes les dates previstes

La preferència tant de Sánchez com d'Iglesias és que abans de Nadal es pugui investir el candidat socialista, però ERC té a l'horitzó un congrés i ja ha deixat clar que no té pressa. El secretari general de Podem ha situat la data del 21 de desembre -quan té lloc el congrés dels republicans- com una data important, i ha afegit que l'important és que el govern es configuri i que avala que pugui ser a principis de 2020. En les converses informals d'aquest migdia al Congrés, diverses veus de la Moncloa han deixat obertes totes les dates possibles: tant abans de Nadal, com els últims dies de desembre abans de cap d'any, com a principis de gener.

L'objectiu principal és tancar l'acord amb ERC perquè la sintonia amb Podem és molt bona. Fonts properes a Sánchez han mostrat la "satisfacció" de com s'estan desenvolupant les negociacions i han assenyalat que l'estructura del govern està pràcticament tancada, i que hi haurà novetats. Apunten, així, que les converses ara giren al voltant del programa, que tindrà un fort caràcter social, tal com han destacat públicament Sánchez i Iglesias en les seves declaracions abans de l'acte institucional. El líder de Podem ha apostat per fer públic el programa de govern abans que tingui lloc la investidura. La distància entre els dos socis d'esquerres existeix, però el líder de Podem ja va deixar clar en una carta a la militància fa unes setmanes que hauria d'assumir contradiccions. Això mateix han destacat fonts de la Moncloa, que reconeixen la "responsabilitat" del partit lila a l'hora de fer cessions.

En aquest sentit, fonts properes a Sánchez han asseverat que el president agraeix l'actitud d'Iglesias i que està "il·lusionat" amb la coalició. Un escenari marcadament diferent al de fa uns mesos, quan el líder socialista va tancar la porta a aquesta fórmula i advertia que no dormiria tranquil amb ministres de Podem al seu govern. Ara, però, considera que després del 10 de novembre la ciutadania ha donat un "missatge".

stats