Política 12/10/2018

Sánchez segella els comptes amb Iglesias i pressiona ERC i el PDECat

La Moncloa celebra un acord que “ha vingut per quedar-se” i Podem el veu com “l’inici d’una etapa”

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Pablo Iglesias firma l'acord pels pressupostos amb Pedro Sánchez a la Moncloa.

MadridPedro Sánchez i Pablo Iglesias van segellar ahir la història d’amor que va començar amb la moció de censura contra Mariano Rajoy. Després de dos mesos de negociacions, el govern socialista va arrencar un sí clau per a l’estabilitat de la legislatura. A primera hora del matí, el president del govern espanyol i el líder de Podem van segellar un acord per als pressupostos generals de l’Estat del 2018. Un document de 50 pàgines que no només marca les línies mestres d’uns comptes socials, sinó que es pot interpretar també com una carta de presentació dels dos grans partits de l’esquerra espanyola de cara al pròxim cicle electoral. Un programa de principis compartits entre el PSOE i Podem.

L’equip de la Moncloa es mostrava ahir “optimista” de cara al futur de la legislatura. “L’acord ha vingut per quedar-se”, assegurava una membre de l’equip de Sánchez, mentre Iglesias defensava a La Sexta que l’acord en cap cas és “la fi, sinó l’inici d’una nova etapa” en què confia que els socialistes s’avinguin a governar en coalició la pròxima legislatura. Podem ja ha acceptat ser el partit subaltern del PSOE i considera que aparèixer com a impulsor de mesures socials com elevar el salari mínim interprofessional de 850 a 900 euros de cara a l’any vinent o la reforma perquè els ajuntaments puguin limitar els preus del lloguer és el seu millor argument per a les pròximes municipals i autonòmiques.

Però Sánchez no en té prou amb Iglesias. I ahir el seu equip n’era molt conscient. Tant el govern espanyol com Podem es van llançar a pressionar els partits independentistes. La ministra portaveu, Isabel Celaá, va optar directament per fer una crida a ERC i el PDECat perquè “surtin del laberint” i aprovin uns comptes que poden suposar 2.200 milions d’euros extres per a Catalunya. A Barcelona els missatges eren contradictoris. El vicepresident de l’executiu català, Pere Aragonès (ERC), va posar condicions a negociar, mentre que des del PDECat van defensar que sempre és possible parlar. Celaá ni va citar el PNB, com si donés per fet que se sumaria a l’acord. Els jeltzales, però, recriminaven ahir al govern espanyol que no els hagués fet cap oferta. “Són una peça fonamental en el motor del diàleg”, replicaven fonts de la Moncloa confiant en el seu suport de cara a obtenir l’aval dels partits independentistes.

L’aval de Brussel·les

L’altra cara de la moneda la van representar el PP i Cs, que es van llançar a la jugular de Sánchez. Després de setmanes de turbulències, el govern socialista creu que agafa impuls amb aquest acord i considera que encara que no s’aprovi i hagin de governar amb els pressupostos prorrogats de Rajoy, la ciutadania ja sabrà que el PSOE i Podem són capaços d’arribar a acords i oferir un programa ambiciós des del punt de vista de l’esquerra. A més, tenen la ferma convicció que tindran l’aval d’Europa. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ja ha negociat de sotamà amb el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, poder relaxar el dèficit més enllà de la faixa imposada pel sostre de despesa de Rajoy, que el PP no deixa modificar a Sánchez gràcies a la majoria absoluta que té al Senat.

Dilluns que ve el consell de ministres es tornarà a reunir justament per aprovar el quadre macroeconòmic per enviar a Brussel·les, una eina indispensable per poder elaborar l’avantprojecte de pressupostos. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no va voler avançar ahir les grans xifres. Però sí que va dir que està previst que la reforma fiscal que inclouen els comptes pactats amb Podem augmenti els ingressos en 5.678 milions d’euros i l’increment de la despesa sigui de 2.028 milions. La xifra, però, no quadra amb la que va avançar Iglesias, que va parlar de més de 5.000 milions d’euros de despesa. De fet, comptabilitzant les partides per a l’any que ve en l’acord, surt una xifra pròxima als 6.000 milions.

“O la Comissió Europea tomba aquests pressupostos o aquests pressupostos tomben Espanya”, va assenyalar amb contundència el líder del PP, Pablo Casado, que va qualificar els comptes d’“impossibles, irresponsables i suïcides per al futur d’Espanya”. El portaveu dels populars al Senat, José Ignacio Cosidó, encara va anar més enllà i va assegurar per Twitter que si s’aproven “en pocs anys a Espanya es passarà gana com a Veneçuela”. Per a Ciutadans, l’acord no deixa de ser “paper mullat” perquè falten suports per tirar-lo endavant i a la foto encara “hi falta Torra”. “Poden parlar de moltes coses i escriure una carta als Reis Mags, però no té valor”, va afirmar en declaracions des del Congrés assegurant que és una rúbrica “inviable”, informa Sònia Trujillo Morera.

Negociacions des de l’agost

El govern espanyol i Podem ja tenien previst a l’estiu arribar a un acord just abans d’enviar el quadre macroeconòmic a la Comissió Europea. Però les negociacions es van trencar el cap de setmana passat i Iglesias va amenaçar dilluns amb votar no. Després de dues jornades maratonianes de negociacions, amb Montero reunida amb el secretari d’organització de Podem a Hisenda i Sánchez ultimant els detalls a la Moncloa amb Iglesias ja de nit, a les dues de la matinada es va tancar el pacte. “Han acceptat moltes coses nostres”, assenyalava ahir el líder de Podem. Per a Celaá, l’acord és l’essència del programa del PSOE.

Acord per als pressupostos amb Podem (PDF)
stats