Política 01/09/2020

Sánchez no exclou ERC de la negociació de pressupostos i s'obre a reunir la taula de diàleg al setembre

El president espanyol diu que no veta cap formació perquè vol que siguin uns comptes "de país"

Ara
4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, d'aquest dimarts.

BarcelonaAquesta setmana, Pedro Sánchez ha de començar la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per començar a abordar la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. La primera reunió serà amb el líder de l'oposició, Pablo Casado, a qui Sánchez ha pressionat en els últims dies perquè el PP s'avingui a negociar els comptes. Ara bé, el president espanyol assegura que el seu govern no veta cap formació política per pactar els pressupostos, perquè vol que siguin "de país". Tampoc ERC, tot i que les relacions amb els republicans, almenys de cara enfora, s'han refredat en les últimes setmanes. En una entrevista a la Cadena SER, Sánchez ha assegurat que el partit que dirigeix Oriol Junqueras continua estant entre els seus socis potencials per negociar els comptes i per intentar acostar-s'hi, s'ha mostrat disposat a reunir la taula de diàleg aquest mes de setembre.

Aquesta és una de les exigències d'ERC, que en els últims dies ha demanat al govern espanyol que torni a fixar una data per reunir aquesta taula de diàleg i que el president espanyol hi assisteixi amb una proposta per a Catalunya sota el braç. El fòrum de diàleg que el PSOE i ERC van pactar per investir Pedro Sánchez només s'ha reunit una vegada –el febrer passat a la Moncloa–, tot i que les dues formacions van pactar que els dos governs es tornessin a asseure al mes de juliol, un cop passat el pitjor episodi de la pandèmia. Aquest acord, però, no es va arribar a complir. "Estem disposats a reunir-nos al mes de setembre, quan vulgui el govern de Catalunya", ha dit aquest dimarts Pedro Sánchez. De fet, en les últimes compareixences públiques, representants del govern espanyol han responsabilitzat el Govern de no fixar una data per a la pròxima reunió per les discrepàncies entre JxCat i ERC.

"Per fer un nou acord, cal un clima de confiança en què s'asseguri que els acords als quals s'arriba es compleixin. I l'acord per a la investidura no s'està complint", ha avisat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Els republicans ja van advertir aquest dilluns que no es donaven les condicions per negociar uns comptes estatals i van demanar al govern espanyol que no els fes responsables del seu gir cap a Ciutadans.

Primera reunió del govern per començar a elaborar els comptes

De tota manera, Sánchez assegura que continua confiant amb ERC per als pressupostos, però que no veta cap formació política. "No poden ser uns pressupostos excloents. No podem excloure cap grup polític d'aquesta interlocució", ha afirmat Sánchez. De fet, el president espanyol ha mirat a Ciutadans en els últims dies per negociar els comptes, un gest que no ha fet cap gràcia al seu soci a l'executiu de coalició, Unides Podem, que ha reclamat primer pactar una proposta conjunta com a govern i després traslladar-la als grups per negociar-la. I és precisament el que Sánchez ha explicat que farà. De fet, aquest dilluns Sánchez i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ja es van reunir, i aquesta tarda a les sis ho faran la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'estat de Drets Socials, Nacho Álvarez. La trobada servirà per traçar les primeres línies dels pròxims comptes, que hauran d'abordar la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia del covid-19. Sánchez ha recordat que per poder rebre l'ajuda dels fons europeus, el govern espanyol necessita aprovar uns nous pressupostos.

"Haurem de parlar amb socis estratègics per l'estabilitat del govern, em refereixo al PNB i altres. No vetarem cap partit polític", ha insistit Sánchez. De moment, però, Pablo Casado continua condicionant la seva interlocució pels comptes a trencar amb Unides Podem. "No podem donar suport a un partit que es reivindica comunista, dona suport a la independència de Catalunya i aposta per la Tercera República", ha afirmat en una entrevista a Antena 3 el líder del PP, en què ha recordat que Sánchez no necessita ERC ni Bildu per tirar endavant els pressupostos i que, tot i així, els està intentant seduir. Amb tot, Sánchez ha emplaçat el PP a obrir-se a negociar els pressupostos per "responsabilitat", però també a pactar la renovació dels òrgans constitucionals com el CGPJ. "Hem de prioritzar l’interès general a qualsevol altre interès", ha afirmat el president espanyol.

Qui ha assumit que negociarà els pressupostos generals de l'Estat -dissenyats prèviament pel govern en coalició del PSOE i Unides Podem- és Inés Arrimadas. En una entrevista a Onda Cero, la líder de Ciutadans ha explicat que confia que siguin "sensats i moderats" i tinguin "la menor ideologia de Podem possible". De tota manera, no s'ha estat d'enviar algun dard al president espanyol, quan li ha retret que demani unitat mentre "ataca" a comunitats autònomes no governades pel PSOE, com ara Madrid. A més, li ha recordat que el seu executiu de coalició tampoc parla amb "una veu única".

Es referma en el pacte constitucional del 78 per defensar la monarquia

A banda de la qüestió dels pressupostos, Pedro Sánchez també ha parlat sobre la crisi reial. En aquest sentit, ha afirmat que "respecta" la decisió del rei emèrit de marxar als Emirats Àrabs, però no ha volgut revelar la conversa que ha admès que va tenir amb la casa reial sobre aquesta qüestió. "No van ser aquests els termes de la conversa que vaig tenir", ha explicat. Sigui com sigui, Sánchez ha defensat que en un moment de crisi econòmica, és l'hora de mantenir "l'estabilitat institucional" i ha recordat que el PSOE va ser un dels "arquitectes" del pacte constitucional del 1978. "El pacte constitucional no es trosseja", ha afegit.

El retorn a l'escola és "segur"

Sobre el retorn a l'escola en els pròxims dies, el president espanyol ha assegurat que és "segur", malgrat que també ha admès que el risc zero "no existeix". "Els pares, mares i comunitat educativa poden estar segurs que els seus fills estaran molt més segurs als centres educatius que en altres bandes", ha afirmat Sánchez. A més, també ha assegurat que els pares de fills en quarantena podran disposar d'una baixa que ja està recollida a l’ordenament legal espanyol, tot i que ha reconegut que encara se n'està acabant de parlar en el marc de les trobades del diàleg social.

Davant l'augment de contagis de coronavirus en les últimes setmanes, Pedro Sánchez ha admès que es deu, en part, al fet que la ciutadania s'ha "relaxat". Ara bé, també ha reconegut mancances en el sistema de rastrejadors que apliquen les comunitats autònomes. "És cert que el nivell de rastreig de les comunitats autònomes ha de millorar", ha afirmat, tot i que no ha volgut referir-se, en concret, a Madrid. "No entraré en batalles partidistes", ha conclòs.

stats