RONDA DE CONTACTES A LA MONCLOA
Política 02/09/2020

Casado rebutja entendre's amb Sánchez mentre Podem governi

Arrimadas transmet la voluntat "ferma i real" de negociar uns pressupostos

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Casado i Pedro Sánchez reunits a la Moncloa per parlar dels pressupostos del 2021 i del desbloqueig d'òrgans institucionals.

MadridAl febrer Pablo Casado va reunir-se amb Pedro Sánchez a la Moncloa per parlar dels comptes del 2020 i la renovació dels òrgans constitucionals com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Constitucional (TC). La trobada va certificar el desacord total entre els dos líders i el bloqueig institucional. Més de mig any després i en plena pandèmia, aquest dimecres la història s'ha repetit. El president espanyol i el líder del PP han sortit de la reunió, que ha durat gairebé dues hores, sense ni un sol acord. Però l'entrada en joc de Ciutadans com a nou "soci estratègic" de la Moncloa ha inclòs una variable important a la jornada. Llavors Casado va ser l'únic convidat al palau presidencial. Ara el discurs del líder del PP ha contrastat de ple amb el d'Inés Arrimadas, convidada especial de Sánchez poques hores després que el líder del PP. Després de més de dues hores de reunió, la líder del partit taronja ha confirmat la "voluntat ferma i real" de negociar els pressupostos generals de l'Estat per al 2021 perquè siguin "moderats i sensats".

Ni la pressió de la cúpula de l'Íbex-35 en un acte en què van donar suport a Sánchez ni el gir de Cs han fet virar ni un mil·límetre l'estratègia de Casado. El cap de l'oposició no només ha tancat la porta a negociar els comptes, sinó també a renovar els òrgans constitucionals fins al final de la legislatura. Això vol dir un bloqueig inèdit en la democràcia espanyola. La condició per a l'entesa torna a ser una esmena a la totalitat: que Unides Podem abandoni el govern de Sánchez. "La pilota és a la teulada de Sánchez", ha assenyalat Casado en roda de premsa des de la Moncloa. Per a ell, l'única solució és que es trenqui la coalició, tot i que tampoc així estén la mà per garantir l'estabilitat de Sánchez fins al final de la legislatura. Considera que amb la geometria variable que tant practica el president espanyol en tindria prou.

L'actitud "obstruccionista" del PP

Casado, però, ha defensat fins a cinc vies d'entesa amb el PSOE, que van des de la creació d'una agència independent per gestionar el fons europeu i que la Moncloa s'ha afanyat a deixar en paper mullat fins a reformes legals per evitar tornar a aplicar l'estat d'alarma. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha lamentat que Casado es mantingui en la mateixa "actitud obstruccionista" de fa dos anys i que "mai surti de la situació d'espiral en què s'ha instal·lat". "Ha perdut una oportunitat d'or per demostrar si és un home d'estat", ha sentenciat també en roda de premsa. El guió que havia preparat Sánchez, doncs, s'ha complert. A última hora del dia Arrimadas s'ha dirigit des del faristol de la Moncloa parlant, fins i tot, en primera persona sobre l'esborrany que el govern espanyol ha d'enviar a Brussel·les abans del 15 d'octubre sobre els pressupostos.

La líder de Ciutadans ha posat les coses fàcils a la Moncloa, fins i tot en la relació amb Unides Podem. Ha acceptat que un membre del partit lila estigui en l'equip negociador, no ha posat com a línia vermella que la coalició parli amb altres partits com Esquerra i s'ha limitat a dir que les posicions sobre fiscalitat i en matèria laboral amb els de Pablo Iglesias estan a les antípodes, però no ho ha considerat un gran problema. La justificació que fa del gran viratge del partit els últims mesos és el context de pandèmia: "Qui no ha fet coses difícils i impensables els últims mesos?", s'ha preguntat.

Cinc són les condicions que posa per entendre's a partir d'ara, tot i que fins i tot ja ha nomenat qui serà l'equip negociador. En primer lloc, garantir que la tornada a l'escola es faci per igual, així com un pla per als pares que tinguin fills en quarantena –i que el govern espanyol ja està estudiant enmig de discrepàncies entre el PSOE i Unides Podem–. Segon, la pròrroga dels ERTO, que ja està sobre la taula i es començarà a negociar divendres. Tercer, una treva política que fa dies que Sánchez demana. I quart i cinquè, comprometre's amb Europa i l'elaboració d'un pressupost.

La ronda de contactes acabarà aquest dijous amb ERC i el PNB durant el matí i amb la resta de formacions excepte Vox a la tarda amb reunions telemàtiques. Sánchez prioritza de ple Ciutadans però no tanca la porta als republicans. En bona mesura perquè necessita un pla B si els d'Arrimadas canvien d'estratègia i també per fer equilibris amb Iglesias, que ha aixecat amb recels el veto al partit taronja.

Les 5 possibles vies d'entesa entre el PP i el PSOE

Fons europeu
El PP s’oposa a parlar de pressupostos però sí que s’ofereix a gestionar el fons europeu, després de posar pals a les rodes en la negociació a Brussel·les. Pablo Casado ha proposat la creació d’una Agència per a la Recuperació Econòmica d’Espanya, un ens independent al seu parer que podria garantir el repartiment dels fons. Els populars ja van registrar al Congrés a l’agost la proposta i creuen que en quinze dies es podria impulsar per la via d’urgència i que abans de finals d’any la dirigís, per exemple, un exgovernador del Banc d’Espanya. La Moncloa ha tret ferro a la mesura per tractar-se d’un “debat menor”.

Pacte sanitari
Des del maig que els populars estenen la mà a Pedro Sánchez per impulsar un gran pacte sanitari. Però ja va ser prou difícil que PSOE i PP es posessin d’acord per tirar endavant aquest bloc de la comissió per a la reconstrucció. Casado manté que cal crear una Agència Nacional de Sanitat, una mesura avalada per Cs i que les forces independentistes consideren recentralitzadora.

Reformes legals
Casado ha donat a entendre que donaran suport a la reforma exprés impulsada pel PSOE al Senat per intentar minimitzar els entrebancs judicials de les mesures contra el covid-19. Ara bé, demana més reformes per evitar tornar a aplicar l’estat d’alarma i donar més garanties a les comunitats. Principalment reformar la llei de Salut Pública del 1986 per poder limitar la circulació.

Ingrés mínim vital
El PP va veure’s forçat a últim moment a votar a favor de l’ingrés mínim vital, tot i haver-lo criticat inicialment. Ara demana que es garanteixi i el líder del PP va mostrar-se disposat ahir a aprovar mesures al Congrés per a la cohesió social.

Transició verda i digital
Pedro Sánchez va presentar quatre eixos molt vagues com a grans línies per al curs polític: la transformació digital, ecològica, la cohesió social i territorial i el feminisme. Casado s'ha mostrat disposat a col·laborar en els dos primers punts.

stats