Política 30/12/2020

Sánchez estudia situar a Carolina Darias a Sanitat i fer Iceta ministre de Política Territorial

Els canvis anirien lligats a la renúncia d'Illa per poder ser el candidat del PSC al 14-F

Núria Rius Montaner
2 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, en un consell interterritorial de salut.

MadridLa ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, és el nom que ara mateix té més números per assumir la cartera del ministeri de Sanitat en substitució a Salvador Illa, que haurà de deixar el càrrec per poder ser el candidat del PSC a les eleccions catalanes del 14-F. Aquest és el pla que de moment estudia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons ha avançat El País i han confirmat fonts del PSOE a l'ARA.

"[Darias] Ha seguit de prop, al costat del ministre Illa, l'estratègia de vacunació", apunten les mateixes fonts, que traslladen un dels arguments que sembla que Sánchez té en compte a l'hora de sospesar qui s'ocuparà d'un ministeri que aviat quedarà buit precisament en l'inici del pla de vacunació a tot l'Estat. De fet, Darias està gestionant, al costat d'Illa, els consells interterritorials de salut que setmanalment se celebren amb les comunitats autònomes i, per tant, no només coneix de prop l'estratègia de vacunació, sinó també les mesures sanitàries preses conjuntament per afrontar la pandèmia.

Malgrat que fonts socialistes no han volgut detallar en quin marge de temps es prendrà la decisió, la campanya electoral a Catalunya engegarà de ple a finals de gener i, per tant, Illa deixaria llavors de centrar-se en dirigir la cartera de Sanitat.

Iceta, a Madrid?

L'anunci d'Illa comporta el pas al costat de Miquel Iceta. Aquest dimecres el PSOE apuntava en un comunicat que l'actual lider del PSC mantindria "un paper fonamental", cosa que li obre la porta a fer el salt a Madrid. En aquest sentit, Sánchez estaria estudiant que fos precisament Iceta qui substitueixi a Carolina Darias al departament de Política Territorial i Funció Pública, que quedaria vacant en cas que la primera assumís Sanitat, segons informa Europa Press a través de fonts governamentals.

Si els plans continuessin per aquest camí, el canvi afectaria dos ministeris de l'actual govern espanyol. L'única persona que s'ha pronunciat fins ara de l'executiu central ha estat el vicepresident i lider d'Unides Podem, Pablo Iglesias. Sense entrar en gaires detalls, Iglesias s'ha limitat a traslladar el "màxim respecte a les decisions del PSC i del PSOE", en una entrevista aquest dimecres a TVE.

Carolina Darias va néixer el 1965 a Las Palmas de Gran Canaria. Va ser subdelegada del govern espanyol de José Luís Rodríguez Zapatero entre els anys 2004 i 2007, i després delegada. L'any 2015 va fer el salt com a presidenta del Parlament de les Illes Canàries fins aquest 2020, que ha entrat a formar part del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem assumint la cartera de Política Territorial i Funció Pública.

stats