Política 23/09/2019

Torra, sobre les detencions: "Intenten tornar a construir un relat de violència abans de les sentències"

ERC i JxCat demanen la compareixença de Marlaska al Congrés per explicar l'operació de la Guàrdia Civil

Ara
3 min
El president Torra anuncia per carta al ministre Zoido que visitarà els presos aquest divendres

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat aquest migdia a l'operació de la Guàrdia Civil contra nou activistes independentistes, a qui s'investiga per un presumpte delicte de terrorisme. "La repressió continua sent la única resposta de l'Estat", ha denunciat el president: "Estan intentant tornar a construir un relat de violència abans de les sentències". "No ho aconseguiran", ha asseverat: "El moviment independentista és i serà sempre pacífic".

En termes similars s'ha expressat la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que ha titllat l'actuació de la Guàrdia Civil d'"opaca i criminalitzadora contra l'independentisme". "Primer detenen, després investiguen? Volem explicacions!", ha exclamat també a través de Twitter. A més, ha anunciat que el seu partit i ERC han demanat la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per explicar l'actuació dels agents.

Sobre les detencions de la Guardia Civil: @JuntsXCat i @Esquerra_ERC demanem la compareixença del ministre de l’Interior al @Congreso_Es per explicar aquesta operació opaca i criminalitzadora contra l’independentisme. Primer detenen, després investiguen? Volem explicacions! https://t.co/Ds820X0jaw

— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) September 23, 2019

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, també ha criticat l'operació. "Vius en un país en què es deté gent de matinada per buscar proves en contra seva". També ha defensat que en democràcia hauria de ser, precisament, a l'inrevés.

"L'única pregunta que ens hem de fer és qui serà el següent. Ja vam avisar. L''A por ellos' era un 'A por todos'", ha exposat en un apunt a Twitter.

En roda de premsa des de la seu del partit, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha considerat que es tracta d'una "nova onada de repressió" contra el moviment independentista. Els republicans critiquen que hi ha una "operació d'estat" per promoure un "fals relat" i associar l'independentisme amb el terrorisme. "Estem davant d'un nou 20-S", ha conclòs, comparant l'actuació de la Guàrdia Civil d'aquest dilluns amb la del 20 de setembre de 2017 a pocs dies del referèndum.

Agents de la Guàrdia Civil a Cerdanyola, aquest dilluns

La CUP considera "polítiques" les detencions

Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha etiquetat les detencions de “polítiques” i “amb una clara voluntat de generar por i evitar l’organització de la gent”. “Primer els mitjans de comunicació converteixen els CDR en un enemic intern, i després apareix la judicialització”, ha afirmat l’exdiputada de la CUP. “Es vol generar la imatge de que els detinguts són terroristes quan en cap cas és així”, ha afegit.

Reguant ha demanat “llibertat immediata” pels nou detinguts, i que en cap cas els portin a Madrid perquè “ja sabem què passa quan la gent va a l’Audiència Nacional”. “La millor resposta és continuar organitzades i preparades”, ha conclòs.

Els comuns veuen amb "preocupació" l'operació policial

Per la seva banda, els comuns veuen amb "preocupació" l'operació policial de la Guàrdia Civil, però demanen "prudència" tenint en compte com van acabar els casos dels membres dels CDR Adrià Carrasco i Tamara Carrasco. Així, el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha recordat que en un primer moment "es va generar molta alarma, es va equiparar els seus casos amb terrorisme i després es va arxivar".

De tota manera, Asens ha mostrat la seva preocupació perquè s'equipari amb terrorisme el moviment independentista, que és "eminentment pacifista". De fet, per a Asens és especialment perillós fer-ho a les portes de la sentència de l'1-O. "Pot generar crispació i alarma social de manera injustificada i perquè és una manera de banalitzar el terrorisme", ha afirmat en roda de premsa. En canvi, la portaveu de Podem a l'Estat, Noelia Vera, ha demanat "molta cautela" abans de fer valoracions a l'espera de més informació.

stats