Política 08/04/2014

Rubalcaba s'alinea amb Rajoy en la defensa de la sobirania espanyola

El líder del PSOE insisteix que cal fer un reforma federal de la Constitució que reconegui les singularitats territorials i clarifiqui les competències

Sara González
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba, aquest dimarts al Congrés dels diputats

Barcelona"La Constitució no permet un referèndum autonòmic amb una pregunta que afecti tots els espanyols", ha proclamat el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, fent pinya amb Mariano Rajoy en la defensa de la sobirania espanyola. Amb tot, s'ha erigit en el garant del "diàleg" assegurant que els socialistes "sempre han defensat l'autogovern de Catalunya" i ha posat sobre la taula la seva proposta de reformar la Constitució en sentit federal.

Rubalcaba ha insistit que l'essència de la democràcia és "complir la llei", un requisit "inexorable i ineludible". A més, ha donat la raó al president espanyol assegurant que "mai en la història Catalunya havia tingut tanta quota d'autogovern", un fet que ha atribuït als anys de govern dels socialistes. I és que, segons el líder del PSOE, és "contradictori defensar que a Europa no hi hagi fronteres mentre s'inventen fronteres a la península Ibèrica". Un cop més, ha subratllat que el dret a l'autodeterminació no està inclòs en cap Constitució perquè està concebut "per marxar" i suposa la "inestabilitat permanent".

El dirigent socialista ha carregat també contra els arguments dels partits sobiranistes. Ha lamentat el discurs de l''Espanya ens roba' i l'ha comparat amb el que es fa des de països del nord d'Europa respecte als del sud. "És un discurs insolidari", ha etzibat. No s'ha estat també d'apel·lar als sentiments lamentant que es vulgui "fer triar entre ser català o espanyol". Amb tot, Rubalcaba ha reconegut que hi ha un "problema de convivència" entre Catalunya i Espanya i per això ha proposat que s'iniciï un procés "democràtic, transparent, dialogat, legal i participatiu" per canviar les normes de convivència.

De nou i amb claredat, Rubalcaba ha defensat una reforma federal de la Constitució que doni resposta a les aspiracions catalanes, que reconegui la "singularitat" dels territoris i en clarifiqui les competències. "Volem votar per l'acord i no pel desacord. Vostès proposen votar per veure si se'n van i nosaltres votar per seguir junts", ha sentenciat fent una crida perquè la jornada d'aquest dimarts sigui l'inici del "diàleg".

I justament, la manera d'iniciar el diàleg no és, segons Rubalcaba "dir que sí", sinó dir que no", ha subratllat al torn de rèplica, en el qual ha insistit que la proposta que posa el PSOE sobre la taula és "diferent" de l'immobilisme del PP. Ha insistit que cal "dialogar, acordar i votar" i ha carregat contra ICV-EUiA i IU, a qui fins i tot ha convidat a anar a defensar "el dret a l'autodeterminació" a altres llocs d'Espanya com Extremadura.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

stats