Política 14/04/2014

Rubalcaba tornarà a portar al Congrés una iniciativa per reformar la Constitució

El secretari general del PSOE insisteix que ell mai ha defensat el dret a autodeterminació

Joan Rusiñol
3 min
Alfredo Pérez Rubalcaba durant la seva intervenció en el debat de política general

MadridEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha confirmat aquest dilluns –en una entrevista a Catalunya Ràdio– que després de les eleccions europees presentarà una iniciativa al Congrés dels Diputats per buscar un "marc de diàleg" que inclogui els partits polítics i les comunitats autònomes per trobar una sortida a la situació catalana. Segons ha dit, els socialistes estan estudiant models amb què inspirar-se per plantejar la reforma constitucional i ha citat el cas d'un país federal com Alemanya.

Al debat de política general, el mes de febrer, el cap de l'oposició ja va presentar una resolució en aquests termes que els vots del PP van rebutjar.

Conversa amb Duran

Rubalcaba ha explicat que en la seva conversa amb Josep Antoni Duran i Lleida, dijous passat, van abordar la necessitat d'aquest canvi constitucional. Va tenir la percepció que el líder d'Unió "admetia els seus arguments". Diu que van acordar posar-se a treballar "cadascú al seu àmbit" per anar situant al centre de la discussió la idea de diàleg i de reforma constitucional. Ha reiterat diverses vegades que el debat sobre el traspàs de la competència per convocar la consulta al Congrés, dimarts passat, no pot ser el punt final de res, sinó l'inici d'aquestes negociacions.

S'ha compromès a buscar, un cop més, la complicitat –necessària, obligatòria per llei– del PP i ha deixat clar que no vol que aquesta proposta porti "el nom i el cognom" de ningú, sinó que prosperi. I per això cal el consens dels dos grans partits espanyols. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, però, ja va dir divendres que el seu partit no té cap intenció de ser-hi.

Clarificar competències

Entre els eixos que ha avançat Rubalcaba hi ha la voluntat de clarificar competències entre l'Estat i les comunitats autònomes per evitar invasions competencials; un nou model de finançament i convertir el Senat en una cambra territorial i no pas de segona lectura, com passa ara. És a dir, emmirallant-se en el model alemany, un estat, però, sense la realitat plurinacional que hi ha a l'estat espanyol.

Rubalcaba ha subratllat, un cop més, la seva oposició al dret a l'autodeterminació dels catalans: "No hi crec, no existeix i no l'he defensat mai", ha dit. Ha negat que la frase que circula per internet avalant aquest dret, amb una fotografia d'ell quan era jove, sigui seva i s'ha desmarcat del les conclusions del congrés de Suresnes, l'any 1974, en què el seu partit acceptava l'autodeterminació de totes les nacionalitats. Ha insistit que aquest és només un dret lligat a les colònies i que no forma part de cap Constitució del món, perquè seria el mateix que incloure el principi d'"inestabilitat" a la carta magna.

No al dret a decidir

Sobre el dret a decidir manté les discrepàncies amb el PSC i ha esquivat la pregunta sobre la possibilitat que, en un eventual referèndum, els catalans puguin posicionar-se afirmativament –votant sí– sobre la independència. L'única opció que ha admès és en negatiu, és a dir, que aquells catalans que vulguin un estat propi votin 'no' als canvis del marc constitucional que es puguin plantejar des de Madrid.

No ha avançat si ell liderarà aquesta eventual etapa de reforma territorial com a candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol l'any que ve. La proposta d'encaix de Catalunya, diu, compromet tots els socialistes, tant a ell com Carme Chacón, per exemple.

stats