Política 13/01/2018

ERC reclama "realisme" a JxCat i la CUP per no "perpetuar" el 155

Puigdemont demana evitar un "frau democràtic" i tirar endavant la investidura per blindar el resultat de les eleccions del 21-D

Aleix Moldes / Núria Orriols
3 min
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va encapçalar la direcció  del partit  en la reunió  del consell nacional que els republicans van fer ahir a la seu nacional. Una cadira buida va tornar a representar Oriol Junqueras, a qui el Suprem manté a presó.

BarcelonaSoraya Sáenz de Santamaría és, 'de facto', la presidenta de la Generalitat des del 27 d'octubre passat. L'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha deixat les institucions catalanes en mans de l'Estat i el sobiranisme negocia ara com fer efectiva la majoria electoral del 21-D per recuperar l'autogovern, tenint en compte que el 155 seguirà en vigor fins que es formi el nou executiu. Aquest és el context que ERC reclama que assumeixin tant Junts per Catalunya com la CUP amb l'elecció de la nova mesa del Parlament i la investidura del president a tocar. "Haurem d'enfrontar-nos a totes les dificultats amb absolut realisme", va destacar ahir Marta Rovira, durant la reunió del consell nacional d'Esquerra. "Si no recuperem les institucions, perpetuarem l'article 155 i consolidarem el govern del PP", va insistir tot seguit.

És la mateixa opinió que avui expressa el líder del partit, Oriol Junqueras, en un article a aquest diari: "¿Bloquejar el Parlament a qui afavoriria? Abocar-nos a noves eleccions és un escenari que perpetua el 155 i que no soluciona res, sinó que ens afebleix com a país i com a societat". Un dard cap a Junts per Catalunya, que manté que el seu únic pla és investir Carles Puigdemont com a president, fins i tot si l'Estat acaba vetant la investidura a distància i això implica pagar el preu d'uns nous comicis. Junqueras demana deixar d'accelerar quan el país encara no s'ha recuperat de l'última topada. "Cal recuperar la gestió de les institucions. No fer-ho és una temerària fugida endavant", avisa el líder d'ERC.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va coincidir ahir a recuperar les institucions al més aviat possible restituint el Govern "legítim", però va insistir que s'havia de blindar el resultat de les eleccions del 21 de desembre. En una connexió en directe des de Brussel·les davant els consellers nacionals del PDECat, Puigdemont va advertir del risc d'un "frau democràtic" perpetrat pel govern espanyol i l'oposició si no es facilita la seva investidura. Ciutadans ahir ja va advertir que estudia recórrer al Tribunal Constitucional si Puigdemont no es presenta a l'hemicicle –sobre ell recau una ordre de detenció en territori espanyol–. També els comuns van rebutjar una investidura del president a distància. La portaveu, Elisenda Alamany, va retreure a Puigdemont que un president "telemàtic" no pot acabar amb el 155.

Davant les crítiques –fins i tot des d'ERC– de presentar el seu programa com a candidat a la presidència de la Generalitat a distància, Puigdemont va assegurar que els debats sobre procediments i reglaments no poden subvertir l'encàrrec "democràtic" del 21-D. La CUP, a qui no molesta la investidura a distància, va respondre tant a ERC com a JxCat que parlar únicament de restablir les institucions és "una pantalla passada".

Més complicitats

El 26 d'octubre del 2015, Carme Forcadell va ser escollida presidenta del Parlament amb els vots de JxSí i la CUP, però també amb 5 dels 11 vots de CSQP. Aquesta és ara una via a explorar, segons ERC, que encara no ha fet públic el nom del seu candidat a presidir el Parlament. Ahir Rovira va fer una crida a teixir aliances "més enllà de l'independentisme" per fer passos cap a la República. I, en el seu article, Junqueras afegeix que aquestes complicitats s'han de començar a escenificar a la mesa del Parlament. De moment, fonts de Catalunya en Comú afirmen que no hi ha cap acord i que es mantenen en el que ja deien en campanya, que no votaran a favor ni de Puigdemont ni d'Inés Arrimadas. Els comuns presenten Joan Josep Nuet per repetir com a secretari de la mesa, però només aconseguiran la cadira si pacten amb els independentistes o amb els constitucionalistes. Aquesta última opció ja ha sigut descartada per la seva portaveu, Elisenda Alamany, que afirma que no jugaran a intentar capgirar les majories aprofitant que hi ha diputats a Brussel·les que no podran votar.

La setmana passada, a Bèlgica, Rovira i Puigdemont van pactar que la mesa del Parlament tingués majoria independentista –un dels quatre llocs podria acabar ocupant-lo la CUP– i també que intentarien investir el líder de JxCat de forma telemàtica, o bé delegant el discurs d'investidura en un altre diputat del seu grup. Ahir l'ANC també va pressionar perquè es complissin aquests acords. El seu vicepresident, Agustí Alcoberro, va remarcar que no entendria que s'alterés la majoria "clara" sorgida de les eleccions.

Però la investidura a distància de Carles Puigdemont continua generant molts dubtes. Entre l'unionisme (igual que Cs, el PP també està preparat per combatre'l judicialment i el PSC ha dit que no hi assistiria), però també dins el sobiranisme. Fonts d'ERC pensen que, encara que la mesa decidís tirar-la endavant, la investidura toparia contra el govern espanyol i el Tribunal Constitucional. Un altre pols judicial que ahir el portaveu de Demòcrates i diputat d'Esquerra Antoni Castellà va demanar combatre amb un relleu dels càrrecs encausats tant a la mesa del Parlament com al Govern. Creu, això sí, que s'hauria de preservar Puigdemont pel simbolisme que representa com a president del Govern abans de l'aplicació de l'article 155.

stats