Política 21/05/2019

Raül Romeva, el senador escortat fins al lavabo

L'exconseller saluda el socialista Manuel Cruz, nou president del Senat

Ot Serra
4 min
Raül Romeva, després de prometre la Constitució "com a pres polític i per imperatiu legal"

MadridTothom es preguntava on era Raül Romeva. Ni els seus companys de files ni tan sols la seva advocada, Laia Altayó, tenien permís per saber on custodiava la Policia Nacional el senador electe. Minuts abans de les 10 del matí, quan ja tothom era a l'antic saló de plens, era en va esperar-lo al passadís per presenciar la seva entrada. "Ja és dins", diu de sobte un membre del seu entorn. Comencen els aplaudiments dels 13 senadors republicans, els 4 de JxCat i els 2 d'EH Bildu, que se saluden amb l'exconseller. Especialment significativa és l'abraçada amb Jami Matamala, ombra de Carles Puigdemont a l'exili fins fa unes setmanes, que li entrega una carta de l'expresident.

Romeva viu la seva primera sessió al Senat sota una vigilància permanent: a totes les portes d'accés a l'hemicicle hi ha membres de seguretat i el pres ja sap per quina ha de sortir si té alguna necessitat. Efectivament, l'exconseller és observat i controlat fins i tot dins del lavabo, on ha gestionat poder-se trobar amb persones del seu entorn aprofitant que ja ha participat en la segona votació de la mesa del Senat. És l'única manera de veure's i d'acabar de perfilar la fórmula que utilitzarà per acatar la Constitució. Romeva es mostra esperançat de poder fer política, tal com reivindica en els missatges que piula a Twitter, en representació del prop de milió de catalans que el van votar. Però si el suspenen, "tenim un equip de Champions", diu. La providència del Tribunal Suprem que prohibeix als presos electes fer rodes de premsa és desconcertant per als periodistes, però Romeva subratlla que "de moment parlar no està prohibit".

Diana Riba, la seva parella, l'espera a la sortida del lavabo i aquest és el minut que tenen per abraçar-se avui. "És la meva dona, eh?", avisa Romeva al policia que el segueix per tots els racons de l'antic edifici de la cambra alta. "Sí, sí, suposo que no es va petonejant amb tothom", bromeja Riba amb el personal de seguretat. La situació no permet més que un parell de preguntes sobre els fills, sense intimitat, i el senador ja ha de tornar cap a l'hemicicle.

Protagonista dins l'hemicicle

Romeva viu en soledat l'espera de l'inici de la sessió, en una sala de la primera planta, però no deixa de tenir companyia durant les més de tres hores de ple. Els senadors d'ERC es fotografien amb ell, enregistren vídeos, conversa una estona amb Matamala, amb un senador d'EH Bildu, amb un altre del PNB i amb una de Podem. Dins l'hemicicle Romeva es troba a lloc: saluda el president de la mesa d'edat, el nou president de la cambra alta, Manuel Cruz, i, en definitiva, ocupa de nou un escó, allò a què ha dedicat els últims anys de la seva vida.

Ara ho fa per evidenciar la seva situació de privació de llibertat, motiu pel qual a la papereta de votació de la mesa tant ell com la resta de senadors republicans hi han escrit la paraula 'Llibertat', acompanyada d'un llaç groc. També entre crits de "llibertat, llibertat" s'acomiada de Riba i la resta de persones que han volgut presenciar aquesta sessió, i posa de nou rumb a Soto del Real. Tot i que aquesta vegada el camí ja està escrit, el moment recorda el del 22 de març del 2018, quan alguns diputats al Parlament abandonaven la cambra catalana després de la investidura fallida de Jordi Turull conscients que l'endemà el jutge Pablo Llarena els enviaria de nou a Estremera i Alcalá-Meco.

Rafael Hernando (PP) interromp Romeva

La majoria absoluta del PSOE ha fet possible la presidència de Manuel Cruz i les vicepresidències les han obtingut la presidenta socialista, Cristina Narbona, i l'expresident de la cambra alta, el conservador Pío García-Escuero. Les quatre secretaries són per a Fernando Martínez i Olívia Delgado, del PSOE, Imanol Landa, del PNB, i Rafael Hernando, del PP. Un cop escollida la mesa, Cruz ha promès la Constitució i, tot seguit, han anat prestant jurament o promesa un a un tots els senadors. Hernando, encarregat de citar els senadors per acatar la carta magna, ha interromput Raül Romeva mentre feia la seva promesa. "Fins a la proclamació de la República Catalana, sempre compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat", ha dit l'exconseller, abans que Hernando llegís el següent nom de la llista. "Com a pres polític, per imperatiu legal, prometo", ha culminat.

La resta d'electes d'ERC han triat la fórmula: "Per la llibertat de les preses polítiques, el retorn dels exiliats, per la República Catalana; sí, prometo". Josep Maria Matamala i Josep Lluís Cleries, de JxCat, han fet referència al referèndum: "Ho prometo per imperatiu legal amb lleialtat al mandat de l'1 d'Octubre i al poble de Catalunya. Per la llibertat dels presos i els exiliats polítics". L'acatament de la Constitució en català ha estat avalat per Cruz, però no ha estat exempt de retrets des de la bancada del PP, que han provat de distorsionar el moment amb escridassades i tossint. Quan ha sigut el torn de la senadora Laura Castel, el president de la cambra alta ha hagut de demanar silenci.

Ha fet referència a la "República basca" el senador d'EH Bildu Gorka Elejabarrieta, que ha acatat primer en euskera i després en castellà. També han utilitzat la llengua pròpia els representants del PNB, que l'han promès "per imperatiu legal". Esperanza Gómez, de Podem, ho ha fet "per la democràcia i els drets socials", com el seu company de files Jacinto Morano.

Cruz aspira que el Senat sigui una "solució"

Després que tots els senadors ho fossin de ple dret, Cruz ha donat per oberta la legislatura amb un discurs en el qual ha expressat que el Senat pot ser "gran part de la solució al conflicte territorial". El filòsof s'ha posat com a objectiu "contribuir en la cohesió territorial d'Espanya" i ha assegurat que "tots els projectes polítics han de ser respectats, escoltats i debatuts" i ha fet una crida a "abandonar la temptació partidista". Les seves paraules com a quarta institució de l'Estat han merescut una ovació de la cambra i, seguidament, hi ha hagut una primera presa de contacte de la mesa en la qual encara no s'ha tractat l'eventual suspensió del càrrec de Romeva. En declaracions als mitjans, el portaveu del PSOE, Ander Gil, ha qualificat de "prematur" posicionar-se aquesta qüestió i ha demanat esperar a l'informe dels serveis jurídics.

stats