Política 11/06/2019

Rivera i Casado reiteren a Sánchez el 'no' a la investidura

Cs l'insta a buscar el suport dels seus "socis naturals", Podem i els nacionalistes, i el PP li demana que no descansi amb els independentistes

Dani Sánchez Ugart / Germán Aranda
2 min
Pedro Sánchez i Albert Rivera / EFE

MadridPedro Sánchez ha rebut aquest dimarts la negativa d'Albert Rivera i de Pablo Casado a facilitar el seu govern. Després de rebre la pressió del PSOE perquè s'abstinguin en la investidura, i aïllar així els independentistes, el líder de Ciutadans, primer, i el del PP, després, amb els quals s'ha reunit amb el president espanyol en funcions al Congrés, han reiterat que votaran 'no'.

Casado ha explicat que la seva intenció és "liderar l'oposició", i ha demanat que el principi d'acord entre Podem i el PSOE per al govern es "completi amb partits independentistes i no regionalistes". És a dir, ha instat a Sánchez a aïllar ERC, el PDECat i Bildu, i l'ha empès a buscar els vots d'UPN i Coalició Canària, encara que això suposi cedir-los governs autonòmics a Navarra i Canàries. "Si no surten en primera volta jo estic convençut que sortiran en segona", ha dit Casado, que ha considerat que "la pilota la tenen els partits de l'esquerra".

Rivera, per la seva banda, ha dit que Sánchez ha de buscar el suport del seu "soci natural", que és, segons ell, "els populistes de Podem" i els partits independentistes. Segons ell, Sánchez "té majories" i "l'obligació constitucional de formar un govern". Per això no ha de comptar amb el suport de Ciutadans per fer-ho, sinó anar a buscar aquests aliats. Tot plegat mentre el seu partit ultima acords amb el PP i també amb Vox en la política autonòmica i municipal, i el mateix dia que els tres partits s'han repartit la mesa de l'Assemblea de Madrid i han donat entrada a la ultradreta i deixat fora el partit d'Íñigo Errejón, Més Madrid.

Rivera s'ha compromès a fer una oposició "ferma" i a oposar-se "a les pujades d'impostos", combatre els que "volen donar privilegis als nacionalistes" i assegurar que "es compleixi la Constitució". A més, també s'ha mostrat disposat a ser "lleial" en qüestions com la política europea, la lluita contra el terrorisme o contra la corrupció.

Casado busca pactes d'estat

Casado, a més, ha considerat que la reunió amb Sánchez "ha anat bé", i han pogut parlar d'afers econòmics i de política internacional. També han parlat de Catalunya, i Casado li ha ofert "pactes d'estat" en aquesta qüestió, en primer lloc per aplicar el 155 o emprendre altres vies en aquest sentit, com l'alta inspecció educativa o el control de TV3.

stats