GOVERN
Política 09/11/2018

Reunió per salvar el REB

Armengol intentarà convèncer dimecres Sánchez perquè intercedeixi a favor de les Illes

Carles Tudurí
2 min
Reunió per salvar el REB

PalmaLa reunió prevista entre la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el màxim responsable de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, per a dimecres que ve pot ser clau en les difícils negociacions sobre el Règim Especial de les Balears (REB) que mantenen els equips dels respectius departaments d’Hisenda dels dos governs. Tot i que es tracta d’una trobada de cortesia que Sánchez té individualment amb els màxims responsables de les comunitats per ordre d’aprovació de l’Estatut, la presidenta aprofitarà per tractar de convèncer el president perquè intercedeixi a favor de les Illes Balears. L’acord es fa esperar més del previst i del que desitja el Govern. “Les reunions serveixen per avançar i esperam que en aquest cas sigui així, amb el benentès que aquesta no és una reunió tècnica de tancament de documents”, va explicar ahir la consellera de Presidència, Pilar Costa.

La portaveu de l’Executiu no va admetre en cap moment que les negociacions estiguin bloquejades i va assegurar que es manté la intenció de tancar l’acord aquest mes. “Els equips d’Hisenda de la Conselleria i del Ministeri mantenen els contactes que tenien i continuaran fent feina per complir amb el compromís d’arribar a un acord dins el mes de novembre”, va afegir.

De tota manera, va reconèixer que, paradoxalment, el canvi de govern a l’Estat -tot i que ara és socialista- ha provocat un cert retard, ja que hi ha hagut canvis en l’equip negociador. Va demanar mantenir prudència i discreció sobre les negociacions, “encara que sigui només per estratègia i tàctica política”. El Govern assegura que la reunió de dimecres no és específica per tractar aquest tema, perquè tenen altres qüestions sobre la taula, com l’habitatge i les millores financeres.

Negociació complexa

La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, que es va trobar la setmana passada en la situació d’haver de desmentir les informacions periodístiques que donen per “enterrat” el REB, reconeix que és complex negociar amb un govern, com l’espanyol, que acaba d’aterrar i ha de preocupar-se per fer els seus propis pressupostos. De tota manera, assegura que la decisió de dotar les Illes amb un règim especial que compensi la insularitat està presa. “El que fa falta ara és donar-li aquesta forma final. S’ha d’ultimar un acord i això esperam”, va assenyalar a l’ARA Balears fa pocs dies. La consellera ha repetit en diverses ocasions que tancar un acord d’aquestes característiques seria una fita històrica per a les Illes, atès que el marc aprovat l’any 1998 no compensa la insularitat.

“Ha quedat demostrat -va explicar Cladera- que necessitàvem avançar amb la compensació de la insularitat com tenen les Canàries”, i va destacar que aquest nou marc s’ha d’adaptar a les circumstàncies de les Illes Balears i ha d’anar evolucionant i millorant en un futur. El REB que vol el Govern implicaria millores en tres eixos: transport, fiscalitat i un fons d’insularitat.

Aquest darrer punt és el que implicaria més dificultats, perquè es tradueix en fortes inversions que no serien ben vistes per altres comunitats. S’atribueix part de les dificultats en les negociacions a una suposada poca sensibilitat autonòmica de la ministra Montero, però el Govern sempre ho ha negat.

stats