NOU CICLE A L’ESTAT
Política 02/08/2018

Casado promet a Sánchez “lleialtat” contra el Procés

El líder del PP alerta, però, que denunciarà qualsevol “cessió” i ofereix la majoria al Senat per a un altre 155

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Casado promet a Sánchez “lleialtat” contra el Procés

Madrid“He dit que vull fiar-me’n per no dir que no me’n fio”. Amb aquesta frase resumia ahir el nou president del PP, Pablo Casado, la seva primera reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa. Després de dues setmanes d’enfrontament obert d’ençà que Casado va ser escollit líder de l’oposició, els dos líders van fer ahir un esforç per entendre’s i rebaixar el to, però només en les formes. El líder popular va prometre una “oposició ferma però també responsable” en “assumptes d’estat”, com la defensa de la “unitat d’Espanya”, mentre que Sánchez li va cedir com a “deferència” –segons fonts socialistes– el faristol reservat per al govern espanyol i per al mateix president a la sala de premsa de la Moncloa, des d’on avui parlarà a les 12.30 h abans de marxar de vacances.

Però Casado ja avisa que “no en deixarà passar ni una” a Sánchez amb Catalunya i que vetllarà en tot moment perquè no se cedeixi al “xantatge” dels independentistes. Aquest cop no va dir que el govern socialista s’ha posat de “genolls” davant de l’executiu de Quim Torra, com ha fet des que va ser elegit en les primàries del PP, però sí que serà “exhaustiu” en les exigències a la Moncloa, perquè és “inèdit” que el partit més votat sigui a l’oposició. Va fer valer així la seva majoria al Senat i va posar a disposició de Sánchez els seus senadors per tornar a aprovar un nou 155, aquest cop reforçat i que també inclogui TV3 i “l’adoctrinament i assetjament a fills de guàrdies civils a les escoles” catalanes. En definitiva, està totalment en contra d’una “política d’apaivagament” a Catalunya a través d’una nova operació de diàleg i espera el suport del PSOE en la reforma del Codi Penal perquè l’organització de referèndums il·legals sigui un delicte.

El discurs de Cs

El Casado més ancorat a la dreta va assumir el paper que havia fet el líder de Ciutadans, Albert Rivera, cada cop que visitava Mariano Rajoy a la Moncloa. Però ho va poder fer des de la tribuna que li brinda ser el líder de l’oposició. “Avui és el dia per al president del PP i compareix en aquesta sala perquè es reclama una oposició d’estat”, van assenyalar fonts de l’equip de Sánchez. Després de gairebé tres hores de reunió la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, compareixia des de Ferraz anunciant un vot de confiança per a Casado. Ara bé, també li recriminava que l’inici com a cap de l’oposició “ha sigut completament equivocat”.

El PP i el PSOE són a les antípodes l’un de l’altre, però també es necessiten. Casado s’ha llançat a caçar el vot de Ciutadans i el de més a l’extrema dreta de Vox i ha donat així un descans a Sánchez, que celebrava ahir com l’últim baròmetre del CIS els ha catapultat finalment a la primera força de l’Estat després de nou anys a costa de Podem i el partit taronja. Sánchez es va limitar ahir a demanar a través d’un tuit una oposició “responsable i lleial” en “qüestions d’estat”. “L’objectiu comú ha de ser avançar per Espanya”, va afegir. De la reunió, però, no en van sortir amb cap intenció de teixir cap acord d’estat, com havia proposat inicialment el PSOE. I menys en política migratòria, en què el líder del PP considera que és "de tot menys radical i d’extrema dreta”.

Primera reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Casado a la Moncloa.

Assistència al 17-A

Com a líder de l’oposició, Casado sí que va anunciar que serà el 17-A a Barcelona en la commemoració dels atemptats de la Rambla i de Cambrils. En aquest sentit, va demanar a Sánchez que “reforci la seguretat” del rei aquell dia, si decideix assistir-hi, perquè “garanteixi que no es produiran altercats, ni espectacles, ni ultratges” al monarca, com ha passat de manera “intolerable” contra el jutge Pablo Llarena.

Casado no va voler desvelar res del que havia dit Sánchez per “sentit institucional”. Avui el president espanyol compareixerà per segon cop en una roda de premsa des de la seva elecció a la Moncloa per fer balanç del final de curs. El líder del PP té previst contraprogramar-lo a la mateixa hora des de Génova. Preguntat ahir sobre per què encara no demana eleccions anticipades com Ciutadans, Casado responia amb ironia: “Gaire període de gràcia no li he donat, a Sánchez”.

stats