Política 13/02/2020

Sánchez recupera el diàleg amb Casado dos mesos després

En una reunió dilluns a la Moncloa, intentarà negociar les qüestions per les quals necessita el PP

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, amb el líder del PP, Pablo Casado, en una reunió al Congrés.

MadridPablo Casado va trucar a Pedro Sánchez la mateixa nit electoral del 10 de novembre, però el guanyador de les eleccions no li va respondre. L'endemà el líder del PP va rebre un missatge del llavors president espanyol en funcions dient que no havia pogut atendre la trucada i que estava en disposició de parlar. Però només un dia després el president espanyol segellava l'aliança amb Unides Podem per a un govern de coalició. La trucada no es va arribar a produir i Sánchez es va limitar a reunir-se amb Casado al desembre durant quaranta-minuts al Congrés mentre intentava aconseguir l'aval d'ERC per a la investidura. Des de llavors, durant dos mesos, com han lamentat incansablement des del PP, la Moncloa no s'ha posat en cap moment en contacte amb Casado. Fins ara.

Sánchez va fer servir la primera sessió de control al Congrés, que es preveia més dura del que va acabar sent, per obrir-se a dialogar amb Casado si abandonava el bloqueig i feia una "oposició d'Estat" lluny de "l'extremisme" de Vox. El líder del PP dimecres no li va recollir el guant, però aquest dijous el partit conservador ha informat que dilluns que ve, a les 12 h, es reunirà amb el president espanyol a la Moncloa. La invitació prové del mateix Sánchez, que necessita els populars aquesta legislatura si vol tirar endavant la renovació d'òrgans com el Consell General del Poder Judicial, el consell de RTVE i el Defensor del Poble, així com reformar el sistema de pensions o impulsar un nou model de finançament autonòmic. En tots els casos es tracta de reformes que demanen majories qualificades al Congrés i en què el PSOE no en té prou amb les negociacions amb ERC, el PNB i els grups plural i mixt.

Des de la Moncloa destaquen ara que per al govern de coalició el "diàleg amb l'oposició és molt important", com es va posar de manifest en la sessió de control. Des del PP, en canvi, assenyalen que el seu líder recull el guant de la trobada només per "respecte institucional" i amb la intenció que el govern socialista torni a les posicions de "moderació i centralitat" de què diuen que s'ha "allunyat" després del pacte amb Podem, ERC i EH Bildu. A més, lamenten que Sánchez hagi prioritzat abans la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Segons fonts dels conservadors, el líder de l'oposició traslladarà a la reunió la preocupació per la "degradació institucional que s'ha produït durant el mes de govern". En concret, vol abordar la qüestió catalana, així com la situació econòmica i de l'atur.

La principal incògnita a la Moncloa és amb quin Casado es trobaran: si amb un líder de l'oposició més conciliador que s'allunyi de Vox o bé amb el Casado del debat d'investidura que ha amenaçat Sánchez de dur-lo als tribunals per reunir-se amb Torra. Si una cosa ha aconseguit el PSOE des de la formació de govern ha sigut consolidar la política de blocs al Congrés: el de la investidura i el de la triple dreta. De moment, el PP ha optat per la confrontació directa, per bé que després s'ha avingut a negociar la presidència de les comissions al Congrés i establir un cordó sanitari a Vox. Del segon repartiment que el PSOE ha fet avui, l'extrema dreta i Cs n'han tornat a quedar exclosos, mentre que el líder de Mes País, Íñigo Errejón, amb només tres diputats, serà el president de la comissió anticorrupció del Congrés.

Clima preelectoral

La trobada també serà una manera de veure's les cares davant del nou cicle electoral que s'obre amb les eleccions a Galícia i el País Basc previstes per al 5 d'abril, a l'espera de la convocatòria electoral a Catalunya. Després de pactar amb ERC, el PNB i EH Bildu, a més d'Unides Podem, Sánchez també busca un perfil més moderat per no perdre votants en aquestes cites, un tema que segurament abordarà en el comitè federal d'aquest dissabte.

stats