Política 03/09/2018

Repetir el pacte d'esquerres, l'objectiu de MÉS i Podem per a aquest curs polític

La secretària general del partit morat, Mae de la Concha, ha confirmat predisposició absoluta a formar part d'un nou executiu progressista

Jaume Ribas / Efe
2 min
La secretària general de Podem, Mae de la Concha, amb la portaveu adjunta del grup parlamentari, Laura Camargo.

PalmaPassades les vacances d'agost, arrenca un nou curs polític, el darrer d'aquesta legislatura. MÉS per Mallorca i Podem han convocat aquest dilluns dues rodes de premsa al Parlament per establir quines seran les seves prioritats en aquest període de sessions i per mostrar el compromís de formar un nou govern d'esquerres després de les eleccions del 2019.

La secretària general de Podem, Mae de la Concha, ha confirmat -com ja havia dit anteriorment- que el partit vol entrar a formar part de l'Executiu, tot i que rebutjàs fer-ho el 2015. "La intenció és repetir i participar del Govern", ha afirmat.

Les dues forces progressistes que sostenen la presidència de la socialista Francina Armengol juntament amb MÉS per Menorca han establert els objectius que es marquen a curt termini.

MÉS: accelerar el canvi per evitar que torni la dreta

"Tenim la mirada posada més enllà de 2019; aquest Govern progressista ha de tenir continuïtat", ha dit el portaveu parlamentari, Josep Ferrà. Els "objectius clars", segons han indicat, són: les lleis agrària, de residus, de canvi climàtic, de consultes, de camins, d'infància i de concertació, a més dels pressupostos autonòmics de 2019.

La diputada ecosobiranista Joana Campomar i el portaveu parlamentari de MÉS, Josep Ferrà.

Així mateix, el partit ecosobiranista insisteix en la urgència de marterialitzar alguns canvis projectats en polítiques d'habitatge i de transport públic, i reclamaran enfront de l'executiu central l'aprovació del nou REB i la negociació d'un nou sistema de finançament autonòmic.

MÉS per Mallorca ha mostrat la seva aposta estratègia d'accelerar algunes d'aquestes propostes recollides als Acords pel Canvi per "impedir, costi el que costi, que el PP i Ciutadans, que estan més radicalitzats que mai, arribin a les institucions".

Ferrà admet les crítiques ecologistes, però prioritza els Acords pel Canvi

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha admès que el desdoblament de la carretera Llucmajor-Campos és un projecte contrari al "relat" del seu partit i ha admès les crítiques dels grups ecologistes com el GOB o Terraferida. "Com es poden imaginar, no sona a música celestial dins MÉS per Mallorca", ha dit. Així i tot, Ferrà ha afirmat que es veuen obligats a continuar amb el projecte perquè està recollit en el pacte de govern del Consell de Mallorca signat amb el PSIB i Podem.

Podem demana un augment "dràstic" per l'educació 0-3 anys

Podem, per part seva, negocia amb el Govern balear un increment "dràstic" del finançament de l'educació de 0 a 3 anys en els propers pressupostos com a condició per votar-los a favor. Els comptes anuals d'aquest any 2019 són una peça clau per assegurar que l'engranatge dels Acords pel Canvi funciona i tots els partits implicats en el Govern d'esquerres ja mantenen converses per elaborar-los i aprovar-los.

La secretària general dePodem, Mae de la Concha, i la diputada Laura Camargo han evitat de moment posar xifres a la dotació pressupostària que el seu partit planteja en la negociació. Avancen, però, que la quantitat que demanen "no serà el doble, però s'hi farà a prop". La portaveu adjunta del grup, Laura Camarngo, ha indicat que l'Executiu ha de donar compliment a una moció aprovada pel Parlament en la qual se l'insta a crear 1.000 places noves d'educació de 0 a 3 anys, obrir l'escoleta de Can Nebot d'Eivissa, incrementar fins a 6.000 euros per unitat el finançament dels centres en aquesta etapa, habilitar beques per a menjadors escolars, compensar la meitat de les aportacions que realitzen els ajuntaments i augmentar fins a 80 el nombre de professionals d'atenció primerenca.

Així mateix, De la Concha ha assenyalat que, a més de l'educació de 0 a 3 anys, pel seu partit és prioritari que els propers pressupostos habilitin l'augment de les plantilles d'inspectors de treball, de medi ambient i de turisme.

Camargo no sap si vol continuar sent diputada el 2019

A més de presentar la proposta del partit sobre educació juntament amb De la Concha, la portaveu adjunta de Podem, Laura Camargo, ha reconegut que s'està pensant tornar a concórrer en les llistes electorals de Podem en els comicis autonòmics de l'any que ve i ha dit que encara no sap què farà. A més, tot i les diferències internes que han existit entre ella i la secretària general de la formació, De la Concha ha dit que "l’important són els projectes i els programes", però que "hi ha persones que són combatives, treballadores i que són imprescindibles, com Laura Camargo".

stats