SOBIRANISME POLÍTIC
Política 06/02/2016

Regidors de MÉS reactiven la Plataforma pel Dret a Decidir

L’objectiu és que s’hi sumin edils d’altres formacions i també independents

R.g.
3 min
Foto de família de la Plataforma pel Dret a Decidir, després d’una reunió que va tenir lloc el gener del 2012 a Inca. A la imatge, càrrecs públics que ara formen part de MÉS i també membres d’altres formacions, com ara ERC.

PalmaUn grup de regidors de MÉS de diferents municipis de les Illes han fet les primeres passes per reactivar la plataforma ‘Avançam’ pel Dret a Decidir.

El col·lectiu, creat el desembre del 2009, va romandre actiu fins a l’octubre del 2012 i va arribar a congregar un centenar de representants públics. En aquest període, va presentar diverses mocions als ajuntaments on era present, sempre encaminades al reconeixement de la sobirania de Balears i de la seva condició de nacionalitat històrica integrant de la cultura catalana.

Una de les més rellevants va ser la que instava el Parlament autonòmic a regular les consultes populars.

L’objectiu ara és dotar d’una segona vida a la plataforma, aprofitant el moment d’efervescència social i política que es viu a Catalunya amb el procés per a la independència.

Al capdavant d’aquest intent de revifar ‘Avançam’, se situa el regidor econacionalista i pròxim batle de Palma, Antoni Noguera; l’exbatle de Manacor, Miquel Oliver; l’edil de Deià, Lluís Apesteguía; Andreu Castanyer (Sóller), Rafel Sedano (Calvià) o Pere Fuster (Capdepera).

La meta és incorporar regidors d’altres formacions, com per exemple El Pi i també edils adscrits a llistes independents fins que sumin uns 250 en el conjunt de l’Arxipèlag.

En el manifest fundacional de l’entitat s’afirmava que “el poble és el dipositari de la sobirania i a ell li correspon el dret a decidir. És des d’aquesta convicció democràtica que posam de manifest que els pobles de les Illes Balears tenen dret a decidir sobre el seu present i sobre el seu futur, sense tuteles ni coaccions. Els pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, com a nacionalitat històrica integrant de la cultura catalana i europea, són titulars del dret d’autodeterminació. No debades, el preàmbul de l’Estatut afirma que les Illes Balears són una comunitat de persones lliures i per a persones lliures”.

Un Govern “recentralitzador”

La Plataforma Avançam va sorgir en un context en què el Govern espanyol encetava un procés recentralitzador que, segons els impulsors de la iniciativa, “pretenia buidar progressivament de competències les comunitats autònomes i ajuntaments i eliminar la diversitat cultural i nacional existent.”. Per això, el grup de regidors considerava imprescindible “poder decidir sobre aquestes qüestions que ens afecten de forma directa i negativa”.

De moment, el radi d’acció d’Avançam es limitarà a l’àmbit de la política municipal i no mirarà d’incorporar entitats socials, ja que els promotors volen que aquest paper el continuïn desenvolupant l’Assemblea Sobiranista de Mallorca.

Procés intern al PSM

La reactivació de la Plataforma pel Dret a Decidir coincideix amb un procés intern al PSM (principal partit dels que conformen MÉS) que ha finalitzar amb la renovació dels càrrecs interns i en una redefinició del discurs.

Sense perdre de vista els resultats de les eleccions autonòmiques i generals i tenint en compta la irrupció de Podem a l’escenari polític balear, les bases i els dirigents econacionalistes debaten sobre si subratllar el discurs sobiranista o insistir a conrear l’espai de l’esquerra, en disputa precisament amb la formació que lidera Alberto Jarabo.

Tot i que els regidors implicats en el rellançament d’Avançam volen separar aquesta iniciativa de l’esmentat procés orgànic, el retorn de Dret a Decidir a l’actualitat política pot servir per visualitzar el vessant nacionalista del PSM, difuminada des de la conformació de MÉS.

stats