DRET A DECIDIR
Política 24/04/2014

Mas a la premsa estrangera: "Em veig més com a president del referèndum que de la independència"

En una conversa amb 25 corresponsals estrangers el dia de Sant Jordi, Mas demana a Rajoy que "almenys permeti" fer la votació consultiva amb la llei catalana de consultes no referendàries que aprovarà el Parlament

Europa Press / Reuters
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, amb l'expresident Jordi Pujol en l'acte institucional de la diada de Sant Jordi / XAVIER BERTRAL

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, va explicar aquest dimecres de Sant Jordi a la premsa estrangera que es veu més a si mateix "com el president del referèndum que com el president de la independència", i que en democràcia "no hi ha major frustració que la de voler votar i no poder".

En una trobada al Palau de la Generalitat a Barcelona amb 25 corresponsals estrangers aprofitant la diada de Sant Jordi, va assegurar que convocarà un referèndum no vinculant sobre la independència "dins d'un marc legal" i va insistir que si el govern central el bloqueja anirà a unes eleccions plebiscitàries.

"La consulta es convocarà, i dins d'un marc legal. El govern central la pot intentar anul·lar. Però això no depèn de mi", va indicar. Mas va reiterar davant la premsa estrangera que, a criteri de la Generalitat i de la majoria parlamentària a Catalunya, la Constitució permet a Catalunya convocar un referèndum consultiu, i per això demana a l'executiu de Mariano Rajoy que "almenys permeti al poble català expressar-se democràticament, d'acord amb la llei catalana", i que no "intenti bloquejar un procés merament participatiu perquè puguem conèixer l'opinió catalana".

Referèndum, només legal

Artur Mas no va precisar què farà si el Tribunal Constitucional tomba la futura llei catalana de consultes amb la qual pretén emparar la consulta del 9 de novembre, malgrat que segons el 'Financial Times' va suggerir que no celebrarà cap referèndum que no tingui una empara legal, ja sigui la legalitat espanyola o la catalana.

Sí que va explicar als corresponsals estrangers que, com a últim recurs, podria convocar un avançament de les eleccions autonòmiques per convertir-les en un plebiscit sobre la independència.

Va afegir que mai abandonarà l'opció de poder arribar a un acord amb Madrid, però va reconèixer que, ara per ara, l'acord és "molt improbable": "Estan dient 'no' a gairebé tot" el que es demana des de Catalunya, va reblar.

stats